Trots | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Binder

Trots

Noordwijk heeft het allemaal. Dat is een veel gehoorde kreet. Deze week was er bij ESA-Estec een bijeenkomst waar dit breeduit werd gezegd. De CvdK noemde deze plek een pareltje in Zuid-Holland.

De burgemeester kon trots als een pauw alle complimenten aanhoren en bovendien uitspreken dat Noordwijk zich richt op samenwerken met de grote broers Leiden en Delft om met elkaar de lucht- en ruimtevaart belangrijk te maken. En daarmee een nieuwe impuls te geven aan Noordwijk, de zogenaamde spacecluster en de nog in te richten Space Campus. Noordwijk the space to be, met oktober als ruimtemaand en 2018 het themajaar waarin al deze ruimtevaart perikelingen nog een extra de aandacht krijgen. Zoals vorig jaar '150 jaar Badplaats' en dit jaar de sport.

We kunnen er wat van in Noordwijk. Ik bedoel met trots zijn op. Waar zijn we allemaal niet trots op. Ik hoorde het deze week op tal van locaties allemaal opnoemen. We zijn maximaal trots op minimaal het komende rijtje: het schoonste strand, de blauwe vlag 'European city of sport, op onze duinen,het wandelvoetbal, onze zorgcentra, ons zwembad, de golfbaan, sportpark Duinwetering, de 5 sterrenhotels, de prachtige horizon boven de Noordzee, de Vuurtoren, De Oude Jeroen, de Voorstraat met zijn eeuwenoude Lindenbomen… Niet in de laatste plaats op ons gemeentehuis met daarin de Oude Raadzaal, waar ik nog wel eens weg kan dromen en beelden zie vanuit vervlogen tijden. Met op de oude deftige stoelen burgemeester Bonnike. En natuurlijk de wethouders Jaap Bedeijn, Ted Jansen en Cees van Duin. De laatste met zijn onmiskenbare jongensachtige kop met haar (ook nog toen hij al wat ouder was).

Ook zij waren toen al trots op 'ons Noordwijk'. Trots heet een gevoel te zijn. Een gevoel waarbij het gaat om beter, mooier en uitzonderlijk. Het tegenovergesteld van trots zou kunnen zijn dat je bescheiden bent of zelfs beschaamd.
Nu heeft ons dorp zich bij mij weten nog nooit bescheiden opgesteld. In dit dorpje hebben we in de loop der tijden altijd wel de overtuiging gehad dat we iets bijzonders zijn. Tot grote ergernis van veel dorpjes som ons heen. ´Die Noordwijkers denken echt dat ze meer zijn´, was een veel gehoorde klacht tijdens de sessies die tot de onvermijdelijke fusie met Noordwijkerhout zouden leiden. En dit overdacht ik toen ik de lofuitingen hoorden uitspreken door de CvdK. We zitten op een mooie plek.
Trots zijn mag. Maar bescheidenheid heeft in mijn beleving bepaald geen negatieve klank en zou misschien ook een onderdeel moeten zijn van de lokale politieke visies. Waardoor we mogelijk veel beter in staat zijn om van de kennis van anderen te profiteren. Als de TU en TNO en de Leidse Universiteit samenwerkingspartners moeten worden dan is meer bescheidenheid misschien wel op zijn plaats en baseren we onze toekomstvisie mede op input vanuit die belangrijke organisaties. Daar zou je dan, in alle bescheidenheid, trots op kunnen zijn.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>