Burgemeester Rijpstra leest Henk Hoogervorst (VVD) de gelofte voor die hij als raadslid moet afleggen. | Foto: WS
Burgemeester Rijpstra leest Henk Hoogervorst (VVD) de gelofte voor die hij als raadslid moet afleggen. | Foto: WS

Bijzondere raadsavond met weinig hoogtepunten

Algemeen Politiek

De bloemenman vaart er wel bij, want met regelmaat worden er enorme ruikers afgeleverd bij alweer de komst van een nieuw raadslid. Waarbij de vertrekkende partij ook na eenzelfde bloemenhulde de kring verlaat.

Donderdagavond was er tijdens de raadsvergadering het aangekondigde vertrek van Stephanie van den Bergh. Wiens plekje in de kring werd ingenomen door Henk Hoogervorst (VVD). En vrijdagochtend werd plots in alle vroegte aangekondigd dat ook Koen van Asten (D66) de termijn van vier jaar niet zal volmaken. De officiële reden is het aanstaand vaderschap wat zo'n impact gaat veroorzaken dat dit voor hem niet te combineren is met het raadslidmaatschap.


Bijzonder

Deze raadsavond was een bijzondere omdat het deels ook een commissievergadering was. Door gebrek aan onderwerpen was de gebruikelijke commissievergadering niet door gegaan. De twee onderwerpen werden nu op raadsniveau direct behandeld.
Een bijzonder onderwerp van debat was deze avond het rapport van de Rekenkamer waarin duidelijke kritiek op het Noordwijkse burgerparticipatiebeleid.


Insprekers

Burgerparticipatie blijft hot. De heer Manders maakte gebruik van zijn recht van inspreken en uitte nogmaals kritiek op de openbare ruimte in Noordwijk. Met name de palen aan het Jeroensplein blijven hem een doorn in het oog. En ook de overdreven hoeveelheid palen in de rest van het dorp ontkwam niet aan zijn kritiek. Daarnaast hekelde hij het beleid in zijn woonomgeving De Zuid. 'Daar schijnt alles te mogen, want er wonen teveel mensen met veel invloed'. Tot slot kwam er snoeiharde kritiek op de verwerking van de door hem gestuurde brieven die nooit op het juiste bureau zouden zijn terecht gekomen. Om zeker te zijn overhandigde hij ter plekke kopieën hiervan aan burgemeester Rijpstra.


CHG Duin en Bollenstreek

Een ander inspreker de heer Rob Arnolt van CHG Duin en Bollenstreek. Die nadrukkelijk pleitte om meer aandacht voor bestaande documenten bij het onderwerp Cultuur Historische Waardenkaart. Er is al veel werk verricht op dit terrein wat de hele Duin en Bollenstreek behelst. Ook Leiden heeft al veel kennis opgedaan. De Noordwijkse actie zou onnodig veel geld gaan kosten omdat er al een Cultuur Historische Atlas zou bestaan. Hij pleitte om eerst een pas op de plaats te maken. De gemeenteraad ging er even later met kritische vragen aan Marie José Fles op in.

De wethouder snapte de verwarring die er is en zegde toe eerst te inventarisatie te doen samen met het CHG en met Leiden die de website beheert. Pas daarna komt het gesprek met het noodzakelijk ingeschakelde extern bureau. Wat noodzakelijk is omdat de huidige ambtelijke capaciteit onvoldoende is. Daarna komt er een aangepast plan van aanpak. Zij wilde een budget van €45000,- en ze probeerde de raad te overtuigen dat zij spaarzaam met het geld om zou gaan. VVD en CDA bleven kritisch en wilden slechts een beperkt budget als startkapitaal. Met daarna terugkoppelen wat het vervolgtraject zou moeten kosten. Koppel (PvdA/GL) pleitte heel nadrukkelijk voor de wens van zijn wethouder en het toch maar beschikbaar stellen van een ruim budget. Waar een meerderheid van de raad mee akkoord wilde gaan.


Omgevingswet

Het college vroeg de gemeenteraad in te stemmen met het intrekken van de bijgevoegde lijst met bestaande visies en beleidsnota's. En dan de Omgevingsvisie Noordwijk 2030, de plan MER en de Passende Beoordeling vast te stellen en tevens te kiezen voor een jaarlijkse actualisatie van de Omgevingsvisie Noordwijk 2030. Puur kreeg de raad achter zich toen werd bepleit om het voorstel en alles rondom de nieuwe visie opnieuw te bespreken in de commissie van 10 oktober. De partij achtte tevens een technische avond met meer uitleg aan de raadsleden noodzakelijk omdat er nog veel onwetendheid zou zijn.

Uit de krant