Nadine Mussert houdt eens in de acht weken 'Thee, taart en leesvoer'voor jongeren. | Foto: Ina Verblaauw
Nadine Mussert houdt eens in de acht weken 'Thee, taart en leesvoer'voor jongeren. | Foto: Ina Verblaauw

Literatuur toegankelijk maken voor jongeren

Algemeen Cultuur

We kennen de jaarlijkse Boekenweek en de jaarlijkse Kinderboekenweek. De jeugd in de leeftijd van 12 tot 17 jaar valt onder geen van beide categorieën. Te oud voor de kinderboeken en te jong voor de volwassenen literatuur. Terwijl juist deze leeftijdsgroep veel boeken moet lezen voor school.

"De jongeren krijgen een literatuurlijst voorgeschoteld die een beetje is verstoft. Ze krijgen niet echt lol in het lezen van Multatuli of Mulisch", volgens Nadine Mussert van Boekhandel van der Meer. "De wereld om ons heen verandert, maar de schoolboekenlijst verandert niet".

Voor deze groep jong volwassenen is er sinds drie jaar de Literatour, waarbij aandacht wordt besteed aan verschenen boeken, die onderwerpen behandelen die voor deze groep wel interessant zijn. Boeken met onderwerpen als vlogs, de gevaren van het plaatsen van foto's op Instagram en internet, transgender en geaardheid. Onderwerpen die in o.a. detective-achtige vorm worden weergegeven.

Meisjes lezen over het algemeen meer dan jongens. Boeken als Gijp en Kieft zijn autobiografieën die jongens aanspoort om te lezen en mogen ook op de boekenlijst van school. Naast boeken verschijnen er ook steeds meer aan boeken gelieerde artikelen als boekenleggers en mokken met teksten. Handlettering is ook een hype. Met speciale pennen mooie letters creëren.

Op zaterdag 16 september wordt landelijk het Literatour Boekenfeest gehouden. Bij Boekhandel van der Meer is er tussen 11.00 en 15.00 uur een ruilbeurs met gesloten beurs, waarbij jongeren boeken onderling kunnen ruilen. Om 14.00 uur zijn de schrijfsters Mirjam Hildebrand, Cathinca van Sprundel en Hilda Spruit te gast. Zij debuteerden alledrie met een boek voor young adults. Zij zullen elkaar interviewen, maar vragen vanuit het publiek zijn ook welkom.

Eén keer in de acht weken is er een jongeren leesgroep bij van der Meer onder leiding van Nadine: Thee, taart en leesvoer". Dan komen jongeren bijeen om te praten over een door hen zelf gekozen boek.
"Acht weken is voldoende tijd om het boek te lezen en dan gaan we erover in gesprek met elkaar". De groep groeit gestaag. Een mooi initiatief om de jeugd te enthousiasmeren boeken te lezen in plaats van het moeten lezen van een boek.

Uit de krant