Tijdens Open Monumentendag ook aandacht voor Noorwijkse klederdrachten. | Foto en tekst: Ina Verblaauw
Tijdens Open Monumentendag ook aandacht voor Noorwijkse klederdrachten. | Foto en tekst: Ina Verblaauw

Rondje Noortukse historie

Algemeen

Op zaterdag 9 september vond de 31ste Open Monumentendag plaats, een landelijk evenement waar Noordwijk vanaf het begin aan meedoet. De nieuwe voorzitter van het Comité Open Monumentendag Adriaan Timmers was zelf verhinderd; plaatsvervangend voorzitter Frans Bruinzeel heette de aanwezigen welkom in de Oude Jeroenskerk waar in de ochtend de officiële opening van de dag plaatsvond. Bruinzeel wees erop dat de dag mede tot stand komt door het grote aantal vrijwilligers.

Het thema was dit jaar 'Boeren, Burgers en Buitenlui'. Bij de opening van de dag was een groot deel van de Klederdrachtgroep aanwezig. Cora Vliet Vlieland gaf op een zeer informatieve en humorvolle wijze uitleg over de diverse kostuums en de gelegenheden waarbij deze gedragen werden. "Er zit een aantal replica's tussen. De kleding ging vroeger over van hand tot hand en werd gedragen tot ze op de draad versleten waren, vandaar dat daar weinig van is overgebleven". Maar een groot aantal originele gouden en zilveren pronkjuwelen konden wel worden getoond.
Wethouder Marie-Jose Fles gaf in haar openingswoord aan dat voor haar de toeristen de Buitenlui zijn, waarvan ze hoopte dat er nog velen zullen komen. "Binnenkort komt de gemeente met een app met daarop de gemeentelijke Monumenten", aldus Fles. Zij had, net als de overige aanwezigen, genoten van de uitleg van Cora. Fles kreeg het eerste programmaboekje overhandigd.

Streekmuseum Veldzicht was het centrale punt van de dag. Speciaal voor de dag was de paardentram ingezet. Startpunt Veldzicht, via de Voorstraat naar landgoed Calorama, waar door drie gidsen een rondleiding werd gegeven richting de duiventil. De belangstelling was groot voor de rondleiding; voor de wachtenden verzorgde Martine Zeeman een optreden samen met een troubadour. Ook voor de terugrit van de paardentram naar Veldzicht was veel belangstelling. Nieuw dit jaar was de pompoenenmarkt bij Veldzicht. De belangstelling hiervoor was eveneens groot. Ook bezoekers van buiten Noordwijk wisten de markt te vinden. Ook de Vuurtoren en de reddingsboot Kurt Carlsen werden volop bezocht.
Nieuw dit jaar een fietskaart met twintig monumentale juwelen. Een fietstocht die leidt langs panden die onlangs zijn aangemerkt als gemeentelijk monument. De fietskaart is verkrijgbaar op het gemeentehuis en de musea Noordwijk en Veldzicht.

Uit de krant