Het interieur van de RK Sint Jeroenskerk na de renovatie van 2012.
Het interieur van de RK Sint Jeroenskerk na de renovatie van 2012.

Boeren, Burgers en Buitenlui

Algemeen

Zaterdag 9 september is het in heel Nederland voor de 31ste keer Open Monumentendag. Het thema is dit jaar 'Boeren, Burgers en Buitenlui' en het Comité Open Monumentendag Noordwijk geeft daar op eigen wijze invulling aan. 

Naast openstelling van de vaste locaties is een speciaal programma ontwikkeld. Voor het thema 'Boeren' heeft de Streekmuseum Veldzicht een apart programma gemaakt voor de Klassendag op 8 september, dat is de Open Monumentendag voor de groepen 7 en 8 van de Noordwijkse basisscholen. Veldzicht toont zijn museum, er wordt over kruiden verteld, aan geroken en van geproefd en er wordt een film over het boerenleven gedraaid, speciaal voor dit doel gemaakt door de filmgroep van het Genootschap Oud Noordwijk. 

De volgende dag, 9 september, is Streekmuseum Veldzicht uiteraard ook open voor publiek en daar vindt voor de eerste keer, de jaarlijkse Pompoenenmarkt plaats, georganiseerd in samenwerking met Vereniging De Oude Dorpskern. Dus niet meer op de Florahof,

Voor de verbinding met 'Burgers' rijdt een paardentram gratis vanaf Streekmuseum Veldzicht door de Voorstraat van Noordwijk Binnen waar de koetsier regelmatig zal stoppen om de gids te laten vertellen over bijzondere huizen in de Voorstraat, de kerk en het raadhuis. De rit eindigt bij het koetshuis van het Landgoed Calorama, een uniek buiten om waar men een indruk kan krijgen van het leven en wonen van 'Buitenlui'. Bezoekers worden  rondgeleid voor een wandeling over het landgoed. Op een vijftal plaatsen wordt door ervaren gidsen verteld over bijzondere onderdelen als het martelaarsveld, de rozentuin,  etc. Theater Zeep aan Zee zal de bezoekers verrassen met een speciaal op het thema geënt optreden.    

En natuurlijk staan op 9 september de deuren van Museum Noordwijk wijd open, kan de Vuurtoren weer worden beklommen en de oude reddingboot Kurt Carlsen staat weer opgesteld naast de Vuurtoren op de Koningin Wilhelmina Boulevard.

Verdere vaste locaties zijn het Atlantikwall Museum, het Lombok in de Schoolstraat, de Hoogewegse poldermolen, Villa Mignon en het voetboogschieten bij het Gilde van Sint Joris. De toren van de Oude Jeroenskerk kan ook weer worden beklommen en de beide begraafplaatsen met tal van bijzondere grafmonumenten zijn een bezoek zeker waard.

De meeste locaties zijn gratis en zonder reservering toegankelijk van 10.00 tot 16.30 uur, maar voor de Vuurtoren en voor Landgoed Calorama geldt dat vooraf een toegangskaart met starttijd afgehaald moet worden bij de Vuurtoren c.q. bij het koetshuis van Calorama aan de Gooweg.

Het Gilde van Sint Joris is op 9 september open voor publiek vanaf 15.00 uur. Dan vindt het jaarlijkse Najaarschieten plaats. Dit evenement kan door bezoekers gevolgd worden vanuit de bezoekersruimte grenzend aan de Schietweide, via de ingang aan de Offemweg.

Wethouder Marie-José Fles zal Open Monumentendag Noordwijk officieel openen tijdens een bijeenkomst op zaterdag 9 september om 9.30 uur in de Oude Jeroenskerk. 
 

 | Foto: Archief
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant