Leo Kruythof nam na 42 jaar onderwijs afscheid van de Wakersduinschool. | Foto: Ina Verblaauw
Leo Kruythof nam na 42 jaar onderwijs afscheid van de Wakersduinschool. | Foto: Ina Verblaauw

Leo Kruithof neemt afscheid van Wakersduin

Algemeen

Was het de week ervoor al feest op basisschool Wakersduin met de komst van twee wethouders en een prins, donderdag 31 augustus konden weer de slingers worden opgehangen. Directeur Leo Kruithof nam die dag na 42 jaar afscheid van het onderwijs.

Door Ina Verblaauw

De dag begon rustig met koffie en gebak. Daarna kwam Kruithof door een lang lint van alle leerlingen aan op het vrolijke schoolplein. Daar wachtte hem een aantal verrassingen. Bloemen, een corsage, een gedichtje en een speciaal lied voor meester Leo. De grootste verrassing was dat Kruithof een bord mocht onthullen. Het schoolplein heet vanaf nu het Leo Kruithof Plein.

De hele dag door werd Kruithof geleid langs alle klassen. Alle leerlingen hadden op een vel papier een tekening of een verhaaltje gemaakt. Alle vellen werden gebundeld, zodat Kruithof een dik boekwerk van zijn leerlingen in ontvangst kon nemen.

Ook voor de kinderen was deze dag geen normale schooldag. Zowel binnen als buiten waren groepsgewijs veel activiteiten. Buiten voornamelijk voor de bovenbouw. Spelletjes op de voor het verkeer afgezette straat, onder begeleiding van de buurtcoach. O p het schoolplein een opstelling van blauwe skippy-ballen. Niet om mee te springen. De kinderen kregen ieder twee drumstokken. Ze kregen een korte drumles onder begeleiding van Drumtastic. Het klonk verrassend goed en dat was ook af te lezen aan de fanatieke gezichten van de leerlingen. De dag werd besloten met een receptie voor ouders, oud-leerlingen en oud-collega's.

De grootste verandering in 42 jaar onderwijs is volgens Kruithof dat vroeger het hoofd van de school zelf de personeelsbezetting kon bepalen.

"Tegenwoordig bepalen de besturen en zijn de directeuren een soort filiaalhouder geworden". De lesmethodes zijn ook anders geworden. "Ging het vroeger om parate kennis; tegenwoordig worden de kinderen de vaardigheden aangeleerd de kennis te kunnen vinden".

Uit de krant