De sterren van natuur en leefomgeving zouden volgens Menco Wiersema meer aandacht verdienen. | Foto: WS
De sterren van natuur en leefomgeving zouden volgens Menco Wiersema meer aandacht verdienen. | Foto: WS

Taetske Visser: 'Vertrouwen geven en loslaten'

Algemeen Politiek

Een belangrijk deel van de politiek wil meer weten over de juridische aspecten die van belang zijn na het vaststellen van de omgevingsvisie 2030. Een kleiner deel pleit zelfs voor een pas op de plaats. Ook al omdat de aangekondigde wet hierover minimaal twee jaar naar achteren wordt geschoven.


Leidend in de discussie werden de opmerkingen van Alkemade (CDA) en Wiersema (PvdA/GL), Wiersema was in zijn algemeenheid enthousiast maar terughoudend op 2 onderwerpen. Hierover merkte hij op: 'Op 5 van de 7 sterren is dit een heel goed plan. Daar levert deze omgevingsvisie zichtbaar verbetering op. Maarbij de sterren van woongenot en leefomgeving en die van de natuur ligt het mijns inziens wel wat moeilijker. Op deze 2 sterren moet je eigenlijk het bestaande kaderstellend beleid handhaven, wat duidelijker vaststellen. Ik vind dit de zwakke schakels in dit voorstel.

Hij vond hierbij heel duidelijk steun bij Alkemade (CDA: 'Even was ik bang dat collega Wiersema vanavond bij het debat zou ontbreken. Ik ben dan ook blij dat hij hier wel is'. Hij sprak met lovende woorden over het opgestelde raadsstuk maar achtte het van belang vooral niet te snel tot vaststellen over te gaan. 'Deze omgevingsvisie leidt nieuw tijdperk in. Noordwijk heeft de ambitie om voor de troepen uit te lopen richting de omgevingswet.
Dat is natuurlijk heel vooruitstrevend. Maar ik ben bang voor de mogelijke jurisprudentie. Wij moeten niet het voorbeeld worden hoe je iets niet kan aanpakken. Want hoe meten wij onze bekwaamheid op dit gebied? Wat kunnen impact en gevolgen zijn voor ons kleine Noordwijk? Laten hier vooral mee door gaan maar het formeel aannemen een jaar overslaan. Even een pas op de plaats. Zodat we wettelijk ons niet binden aan iets wat heel ambitieus is maar wat we als geheel nog niet kunnen overzien'.


Beste jongetje van de klas

Bij dat laatste vond hij Roberto ter Hark (VVD) nadrukkelijk aan zijn zijde. Ter Hark: 'Het ziet er goed uit. Het is allemaal positief maar we zien hier haastwerk om naar buiten toe vooral het beste jongetje van de klas te zijn'.
Van Bockhove (LSNZ) maande tot goed nadenken: 'Het is een prachtig boekwerk met vreselijk veel dromen en evenveel ideeën. Maar wij gaan veel te gemakkelijk om met het uitbrengen visies. In de kasten liggen stapels visies van vorige colleges. Die even mooi zijn, met prachtige foto's van trotse toenmalige wethouders. Alleen is er daadwerkelijk nooit iets mee gedaan. Bovendien heb ik vrees dat zich dezelfde problemen kunnen voor gaan doen als met de IRV. Waarin 6 woordjes de consequentie hadden dat een ontwikkeling (hij doelde kennelijk op motel Zeezicht) inmiddels bijna 10 jaar moest worden uitgesteld.


Vertrouwen geven

Taetske Visser was wel enthousiast over het voorstel en merkte op: 'De angst die er hier nu is kan ik niet goed plaatsen. Ik zou zeggen: 'Vertrouwen geven en los laten'. We zijn allemaal zoekende maar we moeten niet bang zijn. Ik denk overigens wel dat het goed is om het samen met Noordwijkerhout gaan doen'. En zij verduidelijkte nog even: 'Wij zijn als politiek toe aan een nieuwe wijze van denken en om anders dan voorheen met inwoners om te gaan'.


Cultuuromslag

Wethouder Bakker reageerde uitgebreid op de gehoorde kritiek: 'Ik snap de opmerkingen en zeker die van "waar beginnen we aan". Maar we moeten andersom gaan denken. Het is inderdaad een cultuuromslag. Maar ik adviseer om zo snel mogelijk aan de slag te gaan en de rol van de gemeente anders in te delen. Het beleid moet van onderop komen, de burgers bedenken en de politiek beoordeelt. Waarna de gemeente moet faciliteren'.
De juridische problemen zullen volgens Bakker zich mogelijk pas voordoen in de uitvoeringsprogramma's die echter een gevolg zijn van de omgevingsvisie. De wethouder zegde een nader juridisch advies wel toe.

De politiek zal dan op 21 september in de raadsvergadering het voorstel opnieuw bespreken.

Uit de krant