Tessa Yanover (zittend, 1ste van links) met overige deelnemers en presentator Viktor Brand. | Foto: Natuurmonumenten
Tessa Yanover (zittend, 1ste van links) met overige deelnemers en presentator Viktor Brand. | Foto: Natuurmonumenten

Tessa Yanover doet mee aan SBS6 programma

Algemeen

De in Noordwijk woonachtige Noordwijkerhoutse Tessa Yanover (25) doet mee aan het SBS6 programma 'Boswachter Gezocht'.

Door Caroline Spaans

Het programma start 1 september bij SBS6 om 21.30 uur. "Als jonge deelnemer en natuurgids Moedertje Groen ben ik één van de tien kandidaten in dit tv-programma", laat ze enthousiast weten. In Boswachter Gezocht nemen tien natuurliefhebbers het tegen elkaar op in een strijd om een felbegeerde baan als boswachter op Texel. Wie gooit het roer in zijn leven helemaal om en wordt één met het landschap, de dieren en de natuur? Presentator Viktor Brand duikt samen met de boswachters-in-spé de mooiste natuurgebieden van Nederland in. Na acht weken is bekend wie de uitdaging van een nieuwe baan op Texel aangaat.

Ik zoek Tessa op in haar huis in Noordwijk aan Zee, dat ze deelt met haar zwarte Labrador Luna. Enthousiast zwaait ze de deur open. Het is een kille zomermiddag, maar de zon gaat gelijk schijnen. "Kom binnen!" zegt ze vrolijk met Luna in haar kielzog.

De hond benadert bezoekers net als haar baasje. Sprankelend, fris. Het welkom doet je denken aan een slogan die ooit gebruikt werd voor een Pepsi-reclame. We drinken thee. Luna ligt loom tussen ons in en Tessa nestelt zich op de bank. Vertelt honderduit. Over Moedertje Groen, haar blog en haar passie voor alles dat met de natuur te maken heeft. Maar hoe kwam ze er in vredesnaam bij om zich op te geven voor dit SBS6-programma?, onderbreek ik haar.

"Toen ik 7 was liep ik al aan de hand van de boswachter mee. De liefde voor de natuur is me met de paplepel ingegoten. Ik liep altijd te grasduinen, nam van alles mee: schelpen, schedeltjes, uilenballen. Ik heb er inmiddels een kast vol van. Ha!"

Ze studeerde bij de NJN (Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie) haalde bij IVN (Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid) haar diploma voor natuurgids en is alweer een aantal jaren actief met het door haar zelf opgerichte Moedertje Groen. "Met deze site presenteer ik naast mijn blog ook de andere activiteiten waaronder excursies in de natuur, workshops, journalistieke opdrachten en columns voor de lokale omroep."

"Ik werd van zoveel kanten gewezen op deze zoektocht", vervolgt ze enthousiast. "Mensen die mij kennen zeiden: dat is nu echt iets voor jou. Ik hield het in eerste instantie af. Uiteindelijk besloot ik toch een (motivatie)brief naar de programmamakers te sturen. Hierin schreef ik onder meer dat ik met mijn ambitie als jonge natuurgids mensen op een andere manier wil leren kijken naar de natuur.

Daarnaast wil ik mij richten op de jongere generatie qua natuureducatie. 'Buiten is mijn thuis'. Dat is een quote die op mijn lijf is geschreven. Ik verstuurde de brief per mail en de volgende dag had ik al antwoord. Ze belden op om me uit te nodigen voor de intakeprocedure."

Vlog was reden voor uitnodiging casting

Tijdens de selectieperiode kreeg Tessa de meest uiteenlopende vragen op zich afgevuurd. Wat voor dier zou je willen zijn? Hoe ga je met mensen om? Waarover heb je de meeste kennis? "Ze willen natuurlijk ook graag weten hoe ik functioneer binnen een team en wat mijn thuissituatie is. En niet onbelangrijk: hoe graag ik naar Texel zou willen.

Want dat is uiteindelijk wel de bedoeling. Dat je dáár boswachter wordt." Tessa werd ook gevraagd een vlog te maken. "Die vlog vonden ze zó leuk dat ik werd uitgenodigd voor de casting."

Uit meer dan vierhonderd potentiële deelnemers, blijft Tessa uiteindelijk met negen medekandidaten over. "We zijn tien totaal verschillende personen, met een andere achtergrond en leeftijd, maar hebben naast dezelfde passie voor de natuur maar één doel: die baan op Texel!"

Tipje van de sluier

De opnames zijn inmiddels achter de rug, dus de afloop van het programma is bekend. Een tipje van de sluier? Nee hoor. Tessa zwijgt in alle toonaarden: "Kijk zelf maar", zegt ze geheimzinnig. "Meedoen was een geweldig avontuur. Met mijn medekandidaten voelde het als een hechte club. Het voelde niet als een strijd. We moesten met elkaar verschillende opdrachten in acht verschillende natuurgebieden in Nederland uitvoeren. Deze locaties zijn geselecteerd door Natuurmonumenten. De een weet superveel van plantjes, de ander is een expert in navigeren en weer een ander kan alles vertellen over vogels en ander dieren. Heel bijzonder! Een jury beoordeelt je na iedere opgave op je kwaliteiten, kennis, teamwork en ambitie."

Zelf heeft ze nog niets teruggezien van de opnames en is heel nieuwsgierig naar 'hoe ze overkomt op tv'. "Ik ben behoorlijk strijdlustig, dus de emoties liepen tijdens de opnames soms hoog op! Door mijn enthousiasme zag ik soms dingen over het hoofd en met de ene kandidaat kon ik beter overweg dan met de ander. Kortom: kijken!" Ondanks dat de opnames zijn afgerond, is op een groepsapp onderling afgesproken dat ze contact met elkaar willen houden. "We willen in het najaar zeker nog een keer gezamenlijk op pad. Wie zin heeft komt, wie afhaakt: ook prima. Boswachters zijn over het algemeen wat meer solitair, dus we respecteren elkaars beslissingen hierin."

Waar moet de kijker op letten? "Natuurlijk op mij! En op de groepsdynamiek", lacht Tessa. "Maar serieus: het is heel interessant om te zien wat voor unieke natuurgebieden we in ons kleine landje hebben.

Ik ben door mee te doen op locaties geweest die ik niet kende, waardoor ik zeer werd verrast. Dichtbij een stad bijvoorbeeld, waar je je ineens waant in the middle of nowhere, rondom in het groen. Schitterend! Bovendien wordt de kijker ook uitgebreid geïnformeerd. Heel leerzaam!"

Zonsopkomst en fluitende vogels

Wat ook bijzonder was, is dat de groep op allerlei verschillende manieren heeft moeten slapen. "Primitief uiteraard. De douche was een gieter. En op sommige plekken was het echt heel koud. We hebben zo'n beetje alle weertypes voorbij zien komen. Van snikheet tot ijskoud en van stromende regen tot kurkdroog! En alle emoties kwamen aan bod.

Maar de geluksmomenten waren voor mij talrijk: de zonsopkomsten, de vogels die je wakker fluiten in de ochtend, slapen onder de sterrenhemel. En als boswachters-in-spé mochten we ook op plekken komen, die normaal voor publiek gesloten zijn. Geweldig was dat!"

Eerste aflevering

Volg Tessa via FaceBook: Tessa Boswachter Gezocht en uiteraard vanaf 1 september acht weken lang iedere vrijdagavond om 21.30 uur op SBS6. Op vrijdag 1 september om 20.15 uur is Tessa in de Stayokay aan de Langevelderlaan waar ze een 'Natuuravond' houdt.

Dit is een interactieve avond waarbij onder andere op een groot scherm gezamenlijk naar de eerste aflevering wordt gekeken. Iedereen die haar zou willen leren kennen/ontmoeten en het leuk lijkt om samen te kijken is welkom.

Mail even naar: info@Moedertjegroen.nl om een plekje te reserven.

Uit de krant