Afbeelding

Tijd

Algemeen Binder

Het is een steeds terugkerende factor: tijd. En dan bedoel ik niet de juiste tijd op de keukenklok, maar de tijdsduur van veel zaken.

'Ik heb nu geen tijd', is een veel gehoord excuus. 'Neem er de tijd voor', is zo'n geruststellende aanmoediging om het aanpakken van moeilijk zaken uit te stellen. Neemt u even de tijd dit door te lezen.

Deze week hoorden we in het Noordwijkse gemeentehuis: 'We hebben meer tijd nodig'. Waarom? Noordwijk actualiseerde de bestemmingsplannen in 2013. Nog net op tijd. Op 31 juli verscheen in de Staatscourant het officiële bericht dat het ontwerpbestemmingsplan Noordwijk aan Zee door de gemeenteraad op 27 juni 2013 werd vastgesteld. Belanghebbenden kregen de voorwaarden en zekerheden die nodig zijn bij investeringen en ontwikkelingen. Na verloop van tijd kwamen er in de politiek twijfels over de daadwerkelijke invulling van de plannen. Maar vragen hierover werden door het college beantwoord en voorzien van de garantie het hier een conserverend bestemmingsplan betrof. Dat de bouwrechten vanuit het bestaande bestemmingsplan één op één zouden zijn overgenomen in het nieuwe plan. De tijd verstreek tot dat in 2015, niet erg op tijd, de politiek werd wakker geschud. Op tal van plaatsen was er sprake van onwelgevalligheden waarbij het college eerdere beweringen niet meer hard kon maken. Er kwamen schriftelijke vragen maar voor het beantwoorden werd ruim de tijd genomen.

En die tijd verstreek. In 2016, jawel 2016, werd geconstateerd dat het wel heel erg mis was. Een ontwikkelaar (waar de gemeente juist zo goed mee in gesprek was) had een cadeautje gekregen van vele miljoenen euro's. Even leek er paniek. Dus om te komen tot de juiste antwoorden werd ruim de tijd genomen. Natuurlijk moest eerst hulp van buitenaf worden ingeroepen. Intussen nam men voor de gesprekken over nieuwe ontwikkelingen met Bever Holding en VolkerWessels ook ruim de tijd. 'We zijn in goed gesprek, we gaan er uit komen', waren de mededelingen vanuit het college. En de tijd verstreek… Iets concreets werd niet gemeld. In oktober 2016 rapporteerde een bureau dat er fouten waren gemaakt en dat 'de verbeelding' andere mogelijkheden aangaf dan er in 'de teksten' was vermeld.

U begrijpt het al, voor uitleg aan de gemeenteraad werd ruim de tijd genomen. Tot deze week, inmiddels ver in 2017. En nu? Juist! Er is meer tijd nodig om vast te stellen of er sprake is van domme fouten of dat er sprake is van opzettelijke domme fouten. Geleerde mannen (dure externen natuurlijk) gaan opnieuw onderzoek doen. Ze krijgen daar ruim de tijd voor. De gemeenteraad heeft zelf ook wat meer tijd gekregen doordat de fusie raadsverkiezingen in de tijd naar achteren heeft geschoven. Maar zal het college kans ziet om voor die tijd met antwoorden te komen? Ik denk dat ze de tijd nemen zodat de huidige verantwoordelijke collegeleden geen kleerscheuren oplopen.

O, jee. Wat schrijf ik nu. Tijd om te stoppen!

Uit de krant