Mevrouw Koffijberg bereikte de 100-jarige leeftijd en kreeg visite van burgemeester Jan Rijpstra. | Foto: Ina Verblaauw
Mevrouw Koffijberg bereikte de 100-jarige leeftijd en kreeg visite van burgemeester Jan Rijpstra. | Foto: Ina Verblaauw

Mevrouw Koffijberg wordt 100 jaar

Algemeen

Een eeuw geleden werd op 26 augustus 1917 mevrouw Koffijberg geboren in Rotterdam op de Kruiskade. Na haar schooltijd ging ze werken in het Sportfondsenbad in Rotterdam. Daar beheerde ze de kluisjes waar badgasten hun kleding bewaarden. Bep van Klaveren, bokser en beroemdheid in die tijd, was een regelmatige gast in het zwembad.

Door Ina Verblaauw

Haar echtgenoot, agent De Vries, solliciteerde vanuit Rotterdam in 1948 naar een functie in Noordwijk. "Na de verschrikkingen van de oorlog in Rotterdam van dichtbij te hebben meegemaakt, vonden we Noordwijk wel een leuke plek, ook voor de kinderen. Rust en de zee op loopafstand".

Nadat De Vries werd aangenomen als agent in Noordwijk, ging het echtpaar wonen in de Bijdorpstraat en snel daarna in de Van de Mortelstraat, waar de twee zoons en twee dochters opgroeiden en waar mevrouw Koffijberg nog steeds zelfstandig woont. Met zorghulp uiteraard. "ik heb vaste hulp, maar soms een nieuw meisje. Als ik dan vertel dat ik een dochter heb van 80 jaar, kijken ze altijd heel erg verbaasd". Te begrijpen; mevrouw ziet er verrassend jong uit.

Tijdens het bezoek van Burgemeester Rijpstra wordt er een bloemenpakket bezorgd. Terwijl de kinderen het uitpakken, leest mevrouw de bijbehorende brief, zonder leesbril. "Kleine stukken tekst gaan nog wel, maar een boek lezen helaas niet meer". Ze geniet dagelijks van de tuin en de vogels en op de televisie volgt ze de Baardmannetjes.

Buurvrouw, mevrouw Vink komt ook langs. Zij is de mantelzorgster van mevrouw Koffijberg. Voor de kinderen een bijzonder belangrijke vrouw. "Zonder haar zou onze moeder allang in een verzorgingstehuis wonen. Voor ons als kinderen, die geen van allen in de buurt wonen, is het zo'n geruststelling dat zij er is. Krijgen we telefonisch geen contact met ma, bellen we meteen mevrouw Vink. En dan komt het allemaal goed", aldus de jongste zoon.
Het geheim van 100 jaar worden ? Terwijl de honderdjarige er zelf even over nadenkt, geven de kinderen het antwoord: "nooit negatief, nooit mopperen, altijd positief".
Deze verjaardag is een bijzondere, vanwege het bereiken van de 100-jarige leeftijd. "Maar haar verjaardag wordt elk jaar op de dag zelf gevierd en is geworden tot een reünie voor de familie". Dat klinkt normaal maar de kinderen en kleinkinderen komen uit Nederland, Amerika, Ierland en Guatemala. "Oma's verjaardag is voor iedereen in de familie een bijzondere dag".

Uit de krant