Afbeelding

Kloosters en Kruiden

Algemeen

Op 23 augustus is het nieuwe educatieproject 'Kloosters en Kruiden' in Streekmuseum Veldzicht gepresenteerd. Het project is een initiatief van het museum en is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Cultuureducatiegroep uit Leiden en de gemeente Noordwijk.

Het project Kloosters en Kruiden is bestemd voor leerlingen van groep 7 van het primair onderwijs. Zij doen in dit project kennis op over de historie van Noordwijk en ontwikkelingen van de kruidenteelt vanaf de Middeleeuwen. In het museum wordt deze geschiedenis van Noordwijk in beeld gebracht. Het Barberaklooster en de Leeuwenhorst waren zeer belangrijk in de ontwikkeling van de kruidenteelt die vanaf de Middeleeuwen jarenlang in Noordwijk plaatsvond. Ook is er bij het museum een kruidentuin. In deze inspirerende omgeving gaan de leerlingen aan de slag met zeer gevarieerde en levendige opdrachten over de teelt, het gebruik en de werking van verschillende kruiden. Terwijl ze zo praktisch bezig zijn worden -bijna ongemerkt- vakoverstijgende vaardigheden ontwikkeld zoals analyseren, creëren, samenwerken en presenteren. Het project sluit aan bij de kerndoelen van het leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld in het basisonderwijs. Ook is er de mogelijkheid om vooraf op school het Noordwijks kruidenlied te leren, dat door Herma van Piekeren is geschreven. Kortom 'Kloosters en Kruiden' biedt een inspirerende en leerzame morgen voor de leerlingen.

Ir. L. Guijt en ir. C.J. Langeveld van het bestuur van het Genootschap Oud Noordwijk (GON) en drs. J. A. van Oel directeur-bestuurder van Cultuureducatiegroep hebben op 23 augustus het onderlinge contract ondertekend onder toeziend oog van de wethouder van Cultuur van Mark van Oostrum van de afdeling onderwijs van de gemeente Noordwijk. Al eerder maakte Cultuureducatiegroep de afspraak met de gemeente Noordwijk dat leerlingen uit groep 7 financieel gefaciliteerd worden om gebruik te maken van dit programma. Leerlingen uit buurgemeenten kunnen tevens deelnemen tegen een kleine vergoeding. 

Het programma wordt vanaf 1 september aangeboden op de woensdagmorgen van 9.00 uur tot 11.30 uur. Meer informatie staat op de website van Cultuureducatiegroep, waar scholen zich ook kunnen inschrijven via hun persoonlijke schoolpagina. Laura Hurkxkens is daar de contactpersoon: tel. 5168588.
Ook kan men voor nadere informatie contact opnemen met de Educatiegroep van Veldzicht via Joke Dekker, tel. 3614994 of 06-22121322. Streekmuseum Veldzicht is gevestigd in boerderij 'Veldzicht', Herenweg 114.

Uit de krant