Prins Pieter Christiaan deelt appels uit aan de leerlingen van de Wakersduin | Foto: Ina Verblaauw
Prins Pieter Christiaan deelt appels uit aan de leerlingen van de Wakersduin | Foto: Ina Verblaauw

Prins deelt appels uit op Wakersduinschool

Algemeen

Nederland kent inmiddels 125 gemeenten die meedoen aan JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht). Op aonderdag 24 augustus werd Noordwijk daar aan toegevoegd. Als locatie werd gekozen voor basisschool Wakersduin. Deze school voert als beleid dat de kinderen tijdens de pauze water drinken en fruit eten. De pakjes limonade en de Sultana's en Ligakaakjes behoren tot het verleden. Een gezonde maatregel om o.a. het gebruik van suikers tegen te gaan.

Door Ina Verblaauw

"Het JOGG programma gaat over een periode van minimaal drie jaar om de omschakeling te maken naar gezonder eten", aldus Miranda Oedzes. "Om ervoor te zorgen dat het normaal is om water te drinken als je dorst hebt in plaats van limonade of cola en een stuk fruit te eten en de koekjes te laten liggen. Daarbij wordt vanuit het kind ook gestimuleerd dat ouders minder frisdrank en koekjes kopen en meer fruit. Als voorbeeld: Voor de huidige generatie is het onvoorstelbaar dat vroeger leraren rookten in de klas en ook de huisarts een sigaartje opstak tijdens het spreekuur. Een dergelijke omslag naar voeding willen we maken, maar dat kost tijd".


Voordat het officiële gedeelte plaatsvond, werd er door de kinderen en de volwassen bewogen op muziek met een pittig ritme. De wethouders Marie-José Fles en Gerben van Duin deden flink mee aan deze bewegingsles. Vervolgens onderstreepten beide wethouders van harte het programma van JOGG. Het helpen van kinderen op een gezond gewicht te krijgen en te houden, het bewegen, lekker sporten en gezond eten.


Prins Pieter Christiaan is ambassadeur van JOGG. Hij was eveneens aanwezig en spoorde de kinderen aan om veel te sporten om zodoende gezonder te leven. Voor de gemeente Noordwijk had hij een cadeau: het plaatsnaambord Noordwijk met daaronder 'JOGG gemeente'. Daarna deelde hij appels uit aan de 160 kinderen van Wakersduin.

De wethouders hadden ook nog een cadeau. "mede namens mijn collega van Duin kan ik melden dat wij binnenkort elke ochtend gratis fruit verstrekken aan alle basisscholen in Noordwijk", aldus Fles. Een zeer waardevol cadeau dat onderstreept dat het de gemeente Noordwijk ernst is om gezonde voeding 'normale' voeding te laten zijn.

Prins Pieter Christiaan deelt appels uit aan de leerlingen van de Wakersduin | Foto: Ina Verblaauw

Uit de krant