Brian Bröcker stelde de winst tegen IJsselmeervogels zeker. | Foto en tekst: Wim Siemerink
Brian Bröcker stelde de winst tegen IJsselmeervogels zeker. | Foto en tekst: Wim Siemerink

Noordwijk verdient plek in Hoofdtoernooi KNVB

Algemeen Sport

Een overwinning van het collectief. De bereidheid om voor elkaar te werken. Passie en geloof in eigen kunnen en natuurlijk een greintje geluk. Dat bij elkaar zorgde ervoor dat Noordwijk, na het verlies van verdediger Overvliet met een rode kaart en een 0-2 ruststand, toch nog de felbegeerde winst kon pakken.

Tot nu toe was Noordwijk de ploeg van 'net niet'. Noodzakelijke promotie kon niet worden afgedwongen. Maar daar waar in het verleden er steeds weer duidelijk waarneembaar gebrek was aan passie en collectieve strijd, stond er nu een team wat bereid bleek tot het uiterste te gaan.


Nieuwe aanpak

Zonder twijfel kan dit worden toegeschreven aan de nieuwe aanpak van de technische staf. Waar onderleiding van trainer Kees Zethof het groepsproces veel aandacht heeft gekregen. En dat was direct al zichtbaar. Want Noordwijk was al in de eerste helft geen moment de ploeg van het lagere niveau. Sterker, Noordwijk had al voor rust afstand moeten nemen. Maar nieuwkomer Reijnaers vergat een sublieme voorzet van James simpelweg in te tikken. Bröcker zag zijn kopbal door een uitstekende Vogels-doelman gestopt.
Na ruim een half uur liep Overvliet tegen een rode kaart aan. Zijn charge met het gestrekte been vooruit werd door de man in het zwart als ontoelaatbaar beoordeeld. Even was Noordwijk zoekende maar al gauw was er controle en kon men met 0-0 gaan rusten.


10 tegen 11

Het werd met 10 tegen 11 natuurlijk alles of niets. Noordwijk bracht hiermee de Vogels in verwarring. En daar waar de Noordwijk-supporters hun energie staken in het luidruchtig bekritiseren van de scheidsrechterlijke beslissingen waren het 'de 10 van Zethof' die beslissingen gelaten accepteren en als collectief vooral hun energie staken in heel veel zichtbare passie en strijdlust. Toch kwam de tegenvaller. Want kort na rust werd het 0-1 door een mooi doelpunt van Öztürk. Even later ging Amezrine opzichtig in de fout: 0-2.


De wedstrijd leek gespeeld. Maar daar waar de Vogels gas terug namen bleek Noordwijk zich vast te klampen aan de laatste strohalm. En onvermoeibaar werd onder leiding van een ontketenende James het vijandelijke doel onder vuur genomen.
Toen na bijna een uur Westdijk de aansluittreffer maakte voelde Noordwijk aan dat er misschien toch wat te halen viel. En nadat die zelfde Westdijk met een atletische omhaal de stand weer gelijk trok was ook de ploeg uit Spakenburg weer terug bij af.


Winst

Hierna volgden er veel kansen en kansjes over en weer. Maar het was Noordwijk die deze keer het geluk wist af te dwingen. Want ruim in blessuretijd werd via Bröcker de winst nu eens wel binnen gehaald. Deze goal werd collectief gevierd. De complete reservebank stormde naar het ver weg gelegen vijandelijke doel, waar het even een onstuimig feestje werd.

Voor Noordwijk de beloning voor de onverzettelijkheid met een avontuur in het hoofdtoernooi van de KNVB-beker. En dus uitzicht op mooie wedstrijden die er sportief en financieel behoorlijk toe doen.

Uit de krant