KNRM houdt grote oefening
Logo denoordwijker.nl

KNRM houdt grote oefening

Het Noordwijkse station van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) hield maandagavond een uitgebreide oefening voor de kust van Noordwijk. De reddingboot van Noordwijk, een opblaasbaar reddingvlot en een SAR-helikopter uit Rotterdam zijn hierbij ingezet. 

De oefening trok veel bekijks onder de strandbezoekers. De vrijwilligers van de KNRM die op het strand klaar stonden om hun collega's op het water op te vangen, gaven tekst en uitleg aan de vele nieuwsgierige omstanders.
De oefening bestond uit het hoisten (ophijsen) van drenkelingen van een vlot op zee. Op een kilometer voor de kust werden de drenkelingen door de grote gele SAR-helikopter opgehesen en vervolgens weer neergelaten op de Paul Johannes, de reddingboot van KNRM Noordwijk. Om de reddingsactie zo veilig mogelijk uit te kunnen voeren, gebeurde dit overzetten van de drenkelingen op een varende boot. De helikopterpiloot houdt zo een goed overzicht en kan in noodgevallen makkelijker van de boot wegvliegen. In totaal zijn er acht mensen op deze manier met de helikopter 'gered'. Voor de gelegenheid werden de drenkelingen gespeeld door vrijwilligers van de KNRM.

Bijna ging de oefening niet door. Vlak voordat de oefening zou beginnen, kwam een melding binnen van een vermiste man bij het strand van Wassenaar. De helikopter werd om bijstand gevraagd en bood hulp bij de zoektocht. Nadat de man in goede gezondheid was gevonden, vloog de helikopter door naar Noordwijk, waar de oefening na een kleine vertraging alsnog kon plaatsvinden.

Meer berichten