Jaco van Leeuwen verzorgt het slotconcert van de 80-jarige Zomerserie op het Knipscheer-orgel. | Foto: PR
Jaco van Leeuwen verzorgt het slotconcert van de 80-jarige Zomerserie op het Knipscheer-orgel. | Foto: PR

Jaco van Leeuwen in slotconcert 80-jarige Zomerserie

Algemeen Cultuur

Op donderdag 17 augustus verzorgt Jaco van Leeuwen het Jubileumconcert in de Zomerserie van Muziek in Jeroen.

De Zomerserie Orgelconcerten bestaat dit jaar 80 jaar en is nog steeds springlevend. Dat komt door de kwaliteit van de organisten die worden uitgenodigd, maar ook door vernieuwingen zoals het zichtbaar maken van het orgelspel op een groot projectiescherm. Daarmee werd vijf jaar geleden begonnen en inmiddels is het beeld naast het geluid niet meer weg te denken.

Jaco van Leeuwen, vaste organist op het Knipscheer-orgel behoeft nauwelijks nadere introductie. Al in de vorige eeuw studeerde hij cum laude af aan diverse opleidingen en conservatoria. Het gevolgd hebben van mastersclasses bij onder andere Marie-Claire Alain, Hans Haselböck, Peter Planyavski, Daniel Roth en Montserrat Torrent is nog steeds in zijn spel en programmakeuze terug te vinden. Klapstuk van de avond wordt ongetwijfeld zijn vertolking van het jazzy orgelwerk 'Riff-Raff' van Giles Swayne. Een waar stukje acrobatiek op het orgel!

Maar ook in de rest van het programma zullen de mogelijkheden en de klank van het Knipscheer-orgel tot zijn recht komen. Daarbij ontbreekt J.S. Bach natuurlijk niet en ook de Franse orgelmuziek komt ruimschoots aan bod. Het concert wordt toepasselijk afgesloten met de koraalparafrase op psalm 138, getiteld 'La Joie' van Alexandre Cellier.

Het volledige programma van het Jubileumconcert staat op www.muziekinjeroen.nl. Aanvangstijd van het concert is 20.15 uur. De toegangsprijs is € 7,00. Vrienden betalen € 5,00. Na het concert kunnen bezoekers onder genot van een drankje napraten met organist en met elkaar over de ook dit jaar weer succesvolle Zomerserie.

Uit de krant