Zomerserie op Knipscheer-orgel bestaat tachtig jaar | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Jaco van Leeuwen verzorgt het jubileumconcert van de 80-jarige Zomerserie op het Knipscheerorgel. | Foto: PR
Jaco van Leeuwen verzorgt het jubileumconcert van de 80-jarige Zomerserie op het Knipscheerorgel. | Foto: PR
Cultuur

Zomerserie op Knipscheer-orgel bestaat tachtig jaar

De serie orgelconcerten in de maanden juli en augustus op het Knipscheer-orgel in de Oude Jeroenskerk is de oudste, nog steeds in zijn oorspronkelijke vorm, bestaande concertserie in Nederland.

In de zomer van 1937 vond het eerste officiële concert op het Knipscheer-orgel in de Oude Jeroenskerk plaats. Toen gaf Jan Zwart, de organist en componist die in de eerste helft van de 20e eeuw veel heeft bijgedragen aan de popularisering van het orgel het laatste concert uit zijn rijke loopbaan op het Noordwijkse orgel.
Het laatste concert van de toenmalige toporganist betekende de start van een jaarlijks terugkerende serie bespelingen op het Knipscheer-orgel. Daarna hebben alle grote Nederlandse organisten en diverse beroemde buitenlanders concerten gegeven op het orgel met zijn betoverend mooie 'Dwarsfluit 4' en het verrassend slanke karakter van het Cornet register.

In het Jubileumprogramma van 2017 spelen organisten uit een nieuwe generatie het Knipscheer-orgel. Overigens met een uitstapje naar de R.K. St. Jeroenskerk waar het tweede concert uit de serie op de Maarschalkerweerd-orgels wordt gegeven.
In 80 jaar is ook in de orgelwereld veel veranderd. Zo liggen de tempi veel hoger en heeft het videoscherm, waarop de verrichtingen van de organist kunnen worden gevolgd, zijn intrede gedaan. Het slotconcert op donderdag 17 augustus wordt een echt Jubileumconcert met vaste organist Jaco van Leeuwen achter de speeltafel.
Op die avond zijn alle bezoekers welkom op de receptie na afloop van dat concert in het koor van de kerk. Maar ook op de andere avonden wordt in de kerk, onder het genot van een drankje, steeds nagepraat met o.a. de organist van die avond.
Het volledige programma van de Zomerserie 2017 is als volgt: Donderdag 13 juli - Wilbert Berendsen; 20 juli -Tjeerd van der Ploeg (N.B. in R.K. St. Jeroenskerk); 27 juli - Adriaan Hoek; 3 augustus - Leonore Lub; 10 augustus - Arjen Leistra; 17 augustus - Jaco van Leeuwen.

De toegangsprijs bedraagt € 7,- (Vrienden Muziek in Jeroen € 5,-). Meer gedetailleerde informatie staat op www.muziekinjeroen.nl

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>