Jong talent doet mee aan Gestrand Verlangen. V.l.n.r. Eli van Hooff, Lotte Pierik en Christiaan van Arkel. | Foto: Ina Verblaauw
Jong talent doet mee aan Gestrand Verlangen. V.l.n.r. Eli van Hooff, Lotte Pierik en Christiaan van Arkel. | Foto: Ina Verblaauw

Jong Talent schittert in Gestrand Verlangen

Algemeen Cultuur

Van 14 t/m 22 juli wordt in het schitterende Strandtheater nabij de Koele Costa de Opera "Gestrand Verlangen" opgevoerd. Een eigenzinnige uitvoering van de Opera Dido en Aeneas van Henry Purcell.

Door Ina Verblaauw

In 2001 werd deze opera al eens in Noordwijk opgevoerd. Met Henk Neven en Marjolein Niels. Inmiddels zijn beiden vermaarde operasterren en treden wederom op, samen met Amaryllis Dieltiens. Zij zijn de grote sterren straks in de opera "Gestrand Verlangen".

Eveneens een grote rol, voor en achter de schermen, is weggelegd voor Noordwijks talent. Eli van Hooff, Christiaan van Arkel en Lotte Pierik zijn jong, talentvol en spreken met veel warmte over de mogelijkheden die Kunstklank hen biedt. Eli studeert licht- en geluidstechniek en heeft vorig jaar bij de productie op Calorama een vracht aan kennis opgedaan, die hij nu zelf bij deze productie ten uitvoer kan brengen. "En mijn mentor Tom Verheyen kijkt over mijn schouder mee".

Christiaan heeft eenzelfde ervaring. De student film- en literatuurwetenschap ziet in de praktijk hoe de opera van toen naar een ander niveau wordt opgetrokken, hedendaags. Lotte, studente aan het Codarts Muziektheater, komt net uit een repetitie. "Kunst is een afspiegeling van de maatschappij". Ze houdt een warm pleidooi voor de mogelijkheden die jong talent binnen Kunstklank wordt geboden.

Ik beken dat ik niet zo'n operafan ben. Ze schieten alle drie uit hun stoel. "Waarom?" Lotte is geraakt. "Jij kent opera als dit" en begint spontaan een aria te zingen. "Maar wat vind je hiervan", vraagt ze, als ze een jazzy klinkend nummer zingt. Ze overtuigt met haar vurig pleidooi dat "Gestrand Verlangen" een opera is, maar met Fado en Jazz van deze tijd is. En een geweldig verhaal dat nu, honderden jaren later, nog steeds een actueel thema heeft.

Podium van de toekomst

Enige maanden geleden startte Kunstklank het fonds Podium van de Toekomst. "Er is veel jong talent in Noordwijk. Wil je garanderen dat dit talent zich verder kan ontwikkelen dan is er een financiële basis voor nodig", aldus Martha Baalbergen, bestuurslid van Kunstklank.

"We hebben in eigen kring mensen gevraagd te investeren in talent. Om mooie producties te presenteren, zetten wij professionals in waar het jonge talent zich aan kan optrekken en kan doorgaan met het ontwikkelen van het eigen talent". Er wordt niet ingezet op één individu; het fonds draagt in brede zin bij.

Meedoen aan het fonds kost € 250,- per jaar, gedurende vijf jaar. Meer informatie hierover is te vinden op www.kunstklank.nl

Uit de krant