Afbeelding

'Weg met die betonnen palen op het Jeroensplein'

Algemeen Politiek

De Noordwijkse politiek moet deze week heel belangrijke beslissingen gaan nemen. Niet alleen de fusie is heet hangijzer. Ook de dagelijkse gang van zaken vraagt in deze periode serieuze aandacht.

Bij de poging m een degelijke en zeer ambitieuze toegang te creëren tot het nieuwbouwplan Offem Zuid blijkt er een 'sta in de weg'. De voormalige autogarage van de familie Otto en het bijbehorende woonhuis zou plaats moeten maken voor de toegangsweg. Tot nu toe bleken de pogingen van de gemeente Noordwijk om de panden in bezit te krijgen tevergeefs. De vraagprijs blijkt niet in verhouding te staan met de waarde. Vandaar dat er nu een € 25.000,- kostende onteigeningsprocedure noodzaak is. Het college wil bovendien in het voorbereidingskrediet nog € 45.000,- extra om de bestemmingsplannen aan te passen, een stedenbouwkundig plan te maken en een exploitatieplan op te stellen.


Adviesraad

Na lang beraad en veel voorbereiding komt het er nu eindelijk van. Het Wmo-platform en Raad voor Wonen Zorg en Welzijn gaan gezamenlijk verder in Adviesraad Sociaal Domein. De formele basis wordt geregeld in het Statutair Reglement Adviesraad Sociaal Domein. De adviesraad gaat bestaan uit 9 personen die op basis van kennis en achtergrond zijn geselecteerd.

Een interessante discussie wordt verwacht naar aanleiding van het verplaatsen van de weekmarkt. Dat lijkt een eenvoudige actie maar dat is het niet. Omwonenden, de marktkooplui, de marktbezoekers en de ambtelijke begeleiding hebben allemaal zo hun belangen en wensen. Vooral de angst die werd geuit vanuit de naast gelegen Bronckhorstschool was reden om er opnieuw aandacht aan te schenken. Het college zou de bezwaren te simpel hebben afgewezen.

De gemeentelijke monumenten staan opnieuw op de agenda. Nu om een subsidieregeling vast te stellen. Dat betreft een tegemoetkoming in de kosten voor het in stand houden van het aangewezen monument en de monumentale waarden. Een toegewezen subsidie dient als een tegemoetkoming in de eventuele meerkosten die gemeentelijke monumenten met zich mee kunnen brengen. Het wordt een financiële tegemoetkoming in de onderhoudskosten van 50% van de subsidiabele kosten die overigens één keer in de vier jaar kan worden aangevraagd.

Iedereen is het er over eens: 'weg met de betonnen palen op het Jeroensplein'. Maar dat bleek in de praktijk geen prioriteit van het college. Ooit werd bij de inrichting uit gegaan van het gegeven: De eigen verantwoordelijkheid van weggebruikers staat voorop en de gebruikers moeten zelf het risico schatten en daarnaar handelen. Het gestelde doel om de verblijfskwaliteit te verbeteren werd nooit bereikt en velen mijden de plek. Ook de ontwerper heeft altijd aangegeven dat de palen beter verwijderd kunnen worden omdat het niet past in het oorspronkelijke idee. Toch komt er nog geen rigoureuze herinrichting maar beperkt men zich voorlopig slechts tot het verwijderen van een klein gedeelte van de palen. Voor de helft aan de zijde van het winkelcentrum en aan de zijde van het verzorgingstehuis Sint Jeroen. Tezamen met palen nabij de kerkmuur. Als vervanging kiest men voor een 'verzonken' paal van hetzelfde materiaal.


Info-avond

Het college staat ook voor keuzes betreffende de stimulering winkelgebied Kerkstraat en een bestaande centrumvisie. Als toch besloten wordt dat er een gedeeltelijke afsluiting komt. Er komen 2 fases. Een eerste fase waarin het zoveel als mogelijk weghalen van de palen wordt uitgevoerd. Een tweede fase waarin de herinrichting breder wordt aangepakt op basis van de besluitvorming over de resultaten van het participatieproces. Waarbij nog voor de zomervakantie hiervoor een openbare informatieavond worden georganiseerd.

Uit de krant