Afbeelding

Glimlachen

Algemeen Binder

Dorpspolitiek is natuurlijk een ernstige zaak. Het gaat immers over ons allemaal. Het gaat immers om veel geld. Toch is dorpspolitiek op sommige moment ook best grappig en het optreden van sommige politici erg genoeg soms ook vermakelijk. Zo moest ik stiekem glimlachen toen deze week in de gemeenteraad Noordwijks beste commissievoorzitter in botsing kwam met de voorzitter van de gemeenteraad. 'Doe even normaal', klonk het in de raadzaal na een verschil van inzicht over de interpretatie van de afgesproken regeltjes.

Glimlachen moest ik ook al even daarvoor. Toen een raadslid voor de zoveelste keer liet blijken het verschil niet te kennen tussen het uiten van een politieke mening en het schrijven van een column. Voor mij extra vermakelijk omdat het bewuste raadslid al eerder mijn wekelijkse knipoog naar de lokale politiek aan banden had willen leggen. Deze persoon stelde in de slipstream van een niet nader te noemen persoon mijn integriteit en onafhankelijkheid ter discussie. Evenals toen toverde deze keer zowel zijn inbreng als de reacties een glimlach op mijn gezicht. Vrijheid van meningsuiting blijkt voor velen zogenaamd een groot goed. Maar o wee als die mening niet welgevallig blijkt. Dan zijn zelfs raadsleden niet te beroerd om te trachten de onafhankelijke integere journalist de mond te snoeren. Zoals heel nadrukkelijk gebeurde bij het nooit gehouden referendum over de IRV Noordwijk Zeewaardig. Later toen het aantal te bouwen sociale woningen in Offem Zuid onderwerp was van kritiek. Aan de hand van dit laatste kon ik een glimlach niet onderdrukken toen ik recent een krantenfoto onder ogen kreeg. Geen plaatje van de eerste spa in de grond. Laat staan dat er een sociale woning werd opgeleverd of een eerste sleutel werd overhandigd. Welnee, het was het plaatsen van een reclamebord langs de openbare weg. Ambtenaren werden opgetrommeld om samen met de aannemer en de wethouder bij deze mijlpaal (!) te poseren. Hun zichtbare ongemakkelijke houding begrijp ik wel. Omdat recent juist ambtenaren de Zwarte Piet kregen toegespeeld nadat er bestuurlijke blunders werden vastgesteld.
Met regelmaat een glimlach te voorschijn toveren dwingt tot relativeren. Het Rederijkersplein, Offem Zuid, Bronsgeest, Terrein Sporthal en van de Mortelstraat, al vele krantenartikelen deden doen geloven dat er snel via de gemeente, woningen zouden worden gerealiseerd. Met keer op keer foto's en prachtige verhalen vol beloften. Maar ik kan me de tijd niet heugen dat er een foto in de krant is gekomen waarop gelukkige Noordwijkers een sleutel kregen overhandigd. Ik vind het dus gerechtvaardigd te glimlachen wanneer er in de raadzaal wordt uitgesproken dat het allemaal gaat om de inwoners. Hun belang zou leidend moeten zijn. Ook de hele heisa rondom de fusie, met al of niet een referendum, de democratie, de inspraak en de gemeenteraad, ik neem het echt wel serieus. Maar dus wel met de bijbehorende glimlach.

Uit de krant