De Gouden Brief is een voorstelling voor het hele gezin en te zien op Calorama. | Foto: PR
De Gouden Brief is een voorstelling voor het hele gezin en te zien op Calorama. | Foto: PR

'De Gouden Brief' is echte familievoorstelling

Algemeen Cultuur

Vorig jaar was het een groot succes, de kindervoorstelling "De Gouden Brief" op Landgoed Calorama. "Maar het blijkt een familievoorstelling te zijn, gemeten naar de reacties van ouders en grootouders. Zij vertelden dat hun fantasieën eveneens tot leven waren gekomen. Ook zij hebben intens meegeleefd met de avonturen van de tovenaars Didatso en Pergulos", aldus Joep Paddenburg en Simon Boer. Joep en Simon zijn de bedenkers en acteurs van De Gouden Brief.

Door Ina Verblaauw

Beiden studeren aan de Arnhemse toneelschool en hebben elkaar daar leren kennen.

"Het eerste jaar leerden we basistechnieken, het tweede jaar is het vooral zelfstandig werken. Daarbij bleek dat we op één lijn zitten; ook qua ambitie. Herma van Piekeren en Sylvia van Stijn vroegen ons vorig jaar een theatervoorstelling te maken op Landgoed Calorama. Staande op de plek waar het zou moeten gaan plaatsvinden, borrelden allerlei ideeën bij ons binnen. De locatie met boven op de heuvel het tuinhuis, beneden een duiventil met rondom water en daar tussenin een brug. Een inspirerend decor".

Over het verhaal willen de beide heren niet al te veel prijsgeven. De ene tovenaar woont in het tuinhuis en de ander in de duiventil. Zij hebben al meer dan 150 jaar een burenruzie die beslecht moet worden.

Speciale effecten

Tijdens de voorstellingen maken Joep en Simon gebruik van moderne, zelf ontwikkelde technieken. "We wilden een cartoonachtige voorstelling maken met veel geluidseffecten. Eén voorbeeld: als één van ons een geweldig idee heeft, hoor je een 'pling' net als in een tekenfilm".

In totaal hebben beiden tijdens de voorstelling de beschikking over 200 geluiden. Allemaal zelf opgenomen en uit het hoofd geleerd. Naast het spannende verhaal en de techniek is ook te merken dat ze een passie hebben voor de toverkunst. Veelvuldig komen er magische elementen aan de orde.

De komende voorstellingen beloven veel goeds. "Vorig jaar was de voorbereidingstijd wat kort; dit jaar gaan we de voorstellingen doen zoals we ze echt willen hebben. En we hebben er heel veel zin in".


Er komen in totaal zes voorstellingen op 8, 9 en 10 juli om 11.00 uur en om 15.00 uur. Een uur voorafgaand aan de voorstellingen is het landgoed geopend. Er zijn verse ijsjes van Vanthilly en bij de Toverkist kunnen kinderen zich laten schminken. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar via www.kunstklank.nl, theater De Muze en Boekhandel van der Meer.

Uit de krant