Afbeelding

Referendumverzoek lijkt te laat ingediend

Algemeen Politiek

De kleine 250 Noordwijkers die werden ondervraagd via de zogenaamde Tuktuk-actie worden mogelijk als representatief gezien voor heel Noordwijk. Dit zou een bijdrage moeten zijn aan de eerlijke objectieve meningsvorming van college en gemeenteraad aangaande een fusie met de buurgemeente Noordwijkerhout.

Van het genoemde groepje ondervraagde Noordwijkers zag 20% een fusie niet zitten en dus is de wel heel gemakkelijke conclusie dat 80% van de Noordwijkers wel voor een fusie zou zijn. De groep bezwaarmakers die hun hoop had gevestigd op een referendum komen waarschijnlijk van een koude kermis thuis. Hen wacht met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een desillusie. Omdat de voorstanders triomfantelijk zullen aandragen dat tegenstanders helaas 'te laat' zijn. Een inleidend verzoek had er volgens deskundigen moeten komen naar aanleiding van het raadsvoorstel betreffende de herindeling van 20 april. De vergadering waarin volgens het raadsvoorstel het Herindelingsontwerp aan de orde was en wat geamendeerd werd aangenomen.
In de referendumverordening is bepaald dat geen referendum kan worden aangevraagd indien het onderwerp eerder op de agenda heeft gestaan. In de haast die geboden is om de fusie op 1 januari 2019 daadwerkelijk een feit te laten zijn is er bovendien nauwelijks ruimte genoeg voor zo'n volksraadpleging. Het is aan de gemeenteraad om hierover op 6 juli een definitieve beslissing te nemen. maar het samengaan lijkt een gelopen koers.

Uit de krant