Afbeelding

'Hé, doe even normaal'

Algemeen Politiek

• Raadscolumn leidt tot opvallende discussie

De wekelijkse column van raadsleden was vorige week aanleiding tot een inhoudelijke discussie tussen de voorzitter van de raad en Roberto ter Hark (VVD).

Er bleek verschil van inzicht over de orde van de vergadering. En of het bestaande reglement wel de ruimte gaf voor mondelinge vragen van raadsleden aan raadsleden. Ruimte die de raadsvoorzitter wel aan Louis Koppel (PvdA/GL) wilde geven. Volgens Ter Hark voorziet de bestaande verordening daar niet in. En zo die er wel zou zijn er aan de voorwaarde, van minimaal 12 uur tevoren bekend stellen, zou moeten worden voldaan.
Het mondde uit in een opvallende discussie waarin de burgemeester zich liet ontvallen: hé, doe even normaal'. Taetske Visser (PUUR) had begrip voor de verschillende standpunten en suste met het voorstel om daar nog eens over van gedachte te wisselen.


Irritatie

Aanleiding tot deze door irritatie gekenmerkte discussie was de raadscolumn in onze krant van 13 juni. Lenie Zoetendaal (CDA) gebruikte de haar geboden ruimte om openlijk kritiek te uiten op de houding van wethouder Fles in zoals zij het in deze column noemde: 'het daklozenhotel De Branding'. De columnist verweet de wethouder het CDA onterecht in een kwaad daglicht te hebben gesteld.
Koppel meende dat de wethouder uitvoert wat haar door de gemeenteraad wordt opgedragen en zij zichzelf niet kan verweren. Hij vroeg fractievoorzitter Alkemade of hij achter de uitlatingen van mevrouw Zoetendaal kon staan. Waarop deze simpel met 'ja' antwoordde.


Geen censuur

Hij had toen al uitgelegd het CDA geen censuur toepast op meningen van fractieleden. En ook dat een evaluatie over het onderwerp duidelijk had gemaakt dat de beweringen van de wethouder betreffende het CDA compleet onderuit konden worden gehaald. Alkemade verweet Koppel daarnaast niet netjes te zijn geweest omdat hij deze vragen niet, zoals wel gebruikelijk, vooraf aan het CDA beschikbaar wilde stellen.

Uit de krant