Afbeelding

Referendumverzoek van ontevreden Noordwijkers

Algemeen Politiek

De procedure om tot een fusie te komen met Noordwijkerhout gaat mogelijk vertraging oplopen. Donderdagavond namelijk overhandigde Raymond Salman aan de voorzitter van de gemeenteraad een inleidend verzoek tot het houden van een raadgevend referendum.

Raymond Salman hield de gemeenteraad voor: 'In het kader van zorgvuldigheid en transparantie is het essentieel dat alle Noordwijkers op grond van heldere, eenduidige feiten op gelijkwaardige wijze geïnformeerd worden wat een fusie voor hen als inwoner zou betekenen. Als de inwoners enkel maar de mogelijkheid krijgen te vertellen hoe ze de toekomstige fusie zouden zien, is dat als inspraak helemaal onvoldoende'.

Meer dan 225 Noordwijkers ondersteunen het betreffende verzoek en zouden ontevreden zijn over de manier waarop de 'gewone man' door het college is geïnformeerd. Salman toonde zich ontevreden over de zeer beperkte reacties vanuit de raad op de vraag die hen werd gesteld in een open brief van 31 mei.
Als nu de juiste procedure wordt gevolgd dan controleert de voorzitter van de gemeenteraad of aan alle voorwaarden omschreven in de referendumverordening is voldaan. Waarna het aan de raad is of het verzoek tot het houden van een referendum door hen wordt ingewilligd. Of een zichzelf respecterende gemeenteraad, die eerder de mogelijkheid tot een referendum noodzaak achtte, het verzoek kan weigeren is de vraag.

Gezien de tijdsdruk die de politiek zichzelf heeft opgelegd lijkt zo'n weigering echter niet ondenkbaar. In de volgende raadsvergadering zal dit duidelijk moeten worden gemaakt.

Uit de krant