Afbeelding

Subsidie

Algemeen Binder

Is de opwarming van de aarde nu wel of niet een serieus probleem? Ik kan simpelweg zeggen: Voor mij niet! Maar het lijkt het er toch wel op dat het een probleem kan worden voor volgende generaties. Ik kijk dan ook met veel argwaan naar Wilders en consorten en naar die goeie ouwe Donald Trump.

Terwijl ijskorsten op de polen smelten, de waterspiegel stijgt, er warmterecords telkens opnieuw worden gebroken, zegt Geert samen met Donald in de context van 'eigen volk eerst' dat wetenschappers de boel in de maling nemen. En dat zij het op een akkoordje hebben gegooid met de Nederlandse bedrijven Shell en Heineken. Die heel nadrukkelijk een groenere wereld prediken. Maar volgens Geert en Donald en inmiddels ook volgens vriend Paymans, Statenlid van de VVD in Zuid-Holland, slechts uit zijn op het potje wat overloopt van de 'groene subsidies'.
Dat brengt me ongewild bij een heikel onderwerp. Subsidies. Jawel, het gaat over het geld. Maar de term subsidie is meer dan een verzamelnaam voor het instrumentarium dat de overheid heeft om beleidspunten te stimuleren met pecunia. Subsidies zijn er voornamelijk voor slimme mensen. Die je veel al vind achter de ramen van villa's van de zogenaamde salonsocialisten. Die via politieke weg en speciale vriendjes de kansen benutten om geldstromen vanuit de uitpuilende subsidiepotten bestemd voor cultuur, duurzaamheid, milieu en ander linkse hobby's, zoveel geld in hun richting laten vloeien dat zij van een onbezorgd bestaan verzekerd zijn. Met deze wetenschap is het niet zo gek om te denken dat Shell en Heineken ook hun aandacht richten op de subsidiepotten. En dat betekend nog niet dat de klimaatverandering een verzinsel zou zijn. Dat betekend mogelijk wel dat zij invloed kunnen uitoefenen op de voorwaarden die verbonden zijn aan subsidiegelden. Want de invloed van belangrijke mensen en groeperingen op subsidiepotjes is er. Dat weten we uit de dagelijkse praktijk. Deze week nog krijgt de Vereniging de Oude Dorpskern een extra (weliswaar verkapte) subsidie van € 35 mille. De DOD huurde de muziektent voor € 1,- per jaar, waarbij wel de plicht tot onderhoud gold. Nu is vastgesteld dat zij in de afgelopen20 jaar de onderhoudsverplichting aan de muziektent eigenlijk niet is nagekomen. Het koperen dak liet men oxideren. Met de gevolgen van dien. Waardoor een renovatie noodzaak is. De gemeente wil nu deze renovatie voor hun rekening nemen. En dus gaat de belastingbetaler die € 35.000,- ophoesten. Terecht of niet terecht? Dat zal de gemeenteraad moeten beslissen. Ik gok op een akkoordje. Daar staat de invloed van belangrijke mensen binnen de Oude Kern borg voor. Niet uit eigen zak. Maar uit het gemeentepotje met het etiket 'onvoorzien'. Afbreken kan ook. Maar dat zie ik niet gebeuren. Hoeft toch ook niet voor die € 1,40 subsidie per inwoner? Jawel, slechts € 1,40. Niet alleen voor mij. Ook voor de bewoner van het statige herenhuis. Maar ook voor de bijstandsmoeder.

Uit de krant