De Noordwijkse grondposities staan positief vermeld maar de exploitatie ervan vormt een bedreiging. | Foto: WS
De Noordwijkse grondposities staan positief vermeld maar de exploitatie ervan vormt een bedreiging. | Foto: WS

Fusie met Noordwijkerhout moet ambtelijk succes worden

Algemeen Politiek

De Noordwijkse grondexploitatie baart de meeste zorgen en roept om bijzondere aandacht bij een aanstaande fusie. Dat is te lezen in de speciale rapportage die deze week op tafel kwam.


Terwijl de gemeenteraden nog een officiële beslissing moeten nemen sprak de gemeente Noordwijk op twitter al over 'het tot een succes maken van de fusie'. Wat aangeeft dat in ambtelijke kringen, net als bij de gewone burger in beide dorpen,het al vast staat. Op 6 juli zal door de gemeenteraad dus worden besloten tot een fusie. Want aan de door Puur gestelde voorwaarden is in middels voldaan. Noordwijkerhout blijkt zich te kunnen vinden in de Noordwijkse omgevingsvisie. De financiële scan heeft duidelijk gemaakt dat er zich in Noordwijkerhout geen lijken in de kast bevinden.

Of de inwoners er financieel op vooruit kunnen gaan is een politiek onderwerp van de toekomst. Het onderzoek naar de financiële situatie en de mogelijke gevolgen leveren naast een aantal voordelen ook een aantal risico's op. Zo zal de totale algemene uitkering vanuit het Gemeentefonds niet minder dan € 351.208,- lager zijn dan op dit moment voor de 2 gemeenten bij elkaar opgeteld. Daarnaast is er het risico van de Noordwijkse grondexploitatie. Die door de huidige boekwaarde onder druk staat.
De bestuurskosten van de toekomstige fusiegemeente leveren weer geld op. Op basis van de uitgevoerde berekeningen leidt dit tot een afname van de kosten voor bezoldigingen en vergoedingen voor burgemeester, wethouders en gemeenteraad van ruim € 300.000,-.


Verschillen

Natuurlijk spreekt men over kansen. Met name de kwalitatieve ontwikkeling van een nieuwe gemeentelijke organisatie wordt genoemd. Het rapport bevestigt nog eens dat er zich wel grote verschillen voordoen. De gemeente Noordwijk kent een formatiegrote van 208,26 fte, waarvan 5,50 fte geldt als boven formatief. De gemeente Noordwijkerhout kent een formatie van 79,19 fte, waarvan 2,00 fte als boven formatief. Per 1000 inwoners is dit echter in Noordwijk 8.08 fte terwijl dit in Noordwijkerhout op dit moment slechts 4.89 fte is .


Salarissen

De grote van de nieuw te vormen organisatie is nog onduidelijk. Het rapport adviseert een vergelijking met bestaande en vergelijkbare gemeentelijke organisaties. Dat zou leidend kunnen zijn met het inschatten van een nieuwe formatieomvang en de bijbehorende loonsom. Want vooral de ambities van de nieuwe gemeente, mogelijke nieuwe taken en de niet vermijden schaalverhogingen van ambtenarensalarissen zijn nog niet vast te stellen. De politiek wordt aanbevolen om vooral de maatschappelijke opgaven leidend te laten zijn voor de inrichting van deze nieuwe ambtelijke organisatie.

Winst is er zeker te halen in het nieuwe college. Hoewel de nieuwe gemeenteraad de bevoegdheid krijgt om het aantal wethouders vast te stellen lijkt een besparing op die kostenpost simpel haalbaar. Er is wel de aanbeveling om snel het financiële beleid van de twee gemeenten te harmoniseren, waardoor in de komende periode het onderling vergelijkbaar maken wordt bevorderd. Dit verbetert het zicht op de toekomstige financiële positie van de nieuwe gemeente.

Voor de inwoners zitten er mogelijk toch nog wel addertjes onder het gras. Want het rapport wijst op de extra ruimte die er zou zijn in de onbenutte belastingcapaciteit op OZB . Woonlasten is zo wie zo een onderwerp omdat vast staat woonlasten in Noordwijk met 0.72% iets zullen stijgen en in Noordwijkerhout met 4.97% flink zullen dalen.
Voor de transactie is een zogenaamd frictiebudget beschikbaar. Dit bedraagt ongeveer €5.500.000,-. De aanbeveling ligt er om niet zo maar aan de slag te gaan maar de werkelijke kosten zo goed mogelijk in beeld te brengen zodat er actief gestuurd kan worden zodat dit bedrag toereikend is. Voorlopig blijft er provinciaal toezicht op het financieel bestuurlijk handelen van beide gemeenten.

Uit de krant