Afbeelding

Toppers Vos en Van Vleuten aan de start in Ladies Classic

Algemeen Sport

Als het zaterdag 17 juni een graadje of 18 en bewolkt is, zou Piet de Ridder daar helemaal tevreden mee zijn. Strandweer kan de koersdirecteur van de Noordwijk Ladies Classic niet gebruiken. "Dan zou het in Noordwijk veel te druk worden en zullen we ons aan moeten passen om alles veilig te laten verlopen."

De wielerklassieker voor vrouwen beleeft zijn 22e editie. Voorheen werd er altijd op dinsdagavond gereden, maar omdat Noordwijk door ACES Europe is uitgeroepen tot 'European City of Sports' en de gemeente sport in 2017 tot Noordwijks thema heeft verheven, is gekozen voor een verplaatsing naar de zaterdag. Daarmee hopen organisator RTV De Bollenstreek en de gemeente meer publiek naar de boulevard te trekken. Maar als het op de wedstrijddag strandweer is, zal het voor de organisatie een heel karwei worden om het parcours goed te beveiligen.

De Ridder en veiligheidscoördinator Patrick Hassing hebben dan ook intensief overleg met gemeente en politie. "Zo hebben wij geconstateerd dat er op recente stranddagen veelvuldig door strandgangers werd geparkeerd in villawijk De Zuid. Dat zou met name een probleem kunnen worden op de Beethovenweg. Daar zullen wij met hekken en linten duidelijk maken dat parkeren niet gewenst is." Een ander probleem is de gereconstrueerde Oude Zeeweg. Daar is tussen de Koepelweg en de Prins Hendrikweg een aantal middengeleiders verschenen. "Om het peloton daar veilig te laten passeren zullen we een heel clubje seingevers moeten neerzetten. Daarnaast willen we de rensters aan de linkerkant van de weg houden, zodat ze ook makkelijker de bocht naar de Prins Hendrikweg kunnen nemen."

Veiligheid is voor de organisatie van de Ladies Classic prioriteit nummer één. "De regelgeving vanuit de gemeente is daar ook op gericht", weet De Ridder. Volgens de koersdirecteur zal het aan 'zijn mensen' niet liggen. "We hopen echter wel op begrip en medewerking van het publiek. Het wordt op prijs gesteld dat er in een badplaats als Noordwijk evenementen worden georganiseerd. Soms moet je daarvoor dan ook een heel klein beetje ongemak voor lief nemen." 
De Ridder prijst zich gelukkig dat er op de wedstrijddag 24 motorrijders van het politiekorps Haaglanden komen assisteren. In totaal zullen er ruim 120 vrijwilligers in de weer zijn om de klassieker in goede banen te leiden. "Het is elk jaar weer een heel karwei. Zonder hen zou het echt niet kunnen. En mocht het de 17e nou echt te druk worden, dan hebben we nog een plan B. Dan laten we De Zuid links liggen en steken we van De Grent meteen door naar de Prins Hendrikweg. In plaats van vijf, rijden we dan zes ronden."


Grote namen

Bezorgt de veiligheid de organisatie nogal wat hoofdbrekens, over het deelnemersveld valt vooralsnog weinig te klagen. Zo zal onder ander Marianne Vos, nog altijd het boegbeeld van het vrouwenwielrennen, aan de start op de boulevard staan. In 2007 won Vos al eens in Noordwijk, maar moest daarna vanwege de drukke internationale kalender vaak verstek laten gaan. Via de Noordwijkse fotografe Monique Velzeboer, die de Nederlandse sportheldin portretteerde, werd Noordwijk weer bij Vos onder de aandacht gebracht. "We zijn heel blij dat ze er nu weer is", aldus De Ridder, "Marianne is en blijft een smaakmaker." Ook Annemiek van Vleuten, bekend van haar optreden in de wegwedstrijd op de Olympische Spelen in Rio (waar ze in gewonnen positie in een afdaling hard ten val kwam), is weer van de partij. En tweevoudig Nederlands kampioen Lucinda Brand is ook al zeker. Olympisch kampioene Anna van der Breggen komt niet naar Noordwijk. "We hebben wel met haar contact gehad", aldus De Ridder, "maar zij is in Italië in verband met de voorbereiding op de Giro voor vrouwen, die eind deze maand start. Maar naast Vos, Van Vleuten en Brand verwacht ik nog wel een paar grote namen. Er blijven dames die altijd tot het laatst wachten met inschrijven."
Het sterkste collectief zal ongetwijfeld weer dat van Parkhotel Valkenburg zijn, de ploeg die vorig jaar met Nathalie van Gogh ook de winnares leverde. De regionale Swabo Ladies, een samenwerkingsverband tussen de wielerverenigingen Swift (Leiden), Avanti (Alphen aan den Rijn) en De Bollenstreek (Lisse), staat zoals altijd voltallig aan de start. De rensters uit de Nederlandse top hebben in Noordwijk een laatste kans om te zien hoe zij ervoor staan voordat een week later in de Gelderse gemeente Montferland het NK plaatsvindt.


Streetraces
Om het publiek op de boulevard te vermaken als het peloton elders op het parcours is, zal mountainbikevereniging De Noordbikers voor de tweede keer zogenaamde streetraces organiseren. Op een 1100 meter lang parcours over boulevard, zeereep, strand en diverse hindernissen zullen mountainbikers uit de Fun- en Topklasse in actie komen. Er zullen verschillende heats van zo'n 20 minuten worden verreden. Op de stille momenten zorgt een deejay voor muziek.

Start en finish van zowel de Ladies Classic als de streetraces zijn op de Koningin Wilhelminaboulevard ter hoogte van Golden Tulip Noordwijk Beach, dat ook dit jaar weer als gastheer zal optreden. Koelhuis Van den Berg en Autobedrijf Kleverlaan uit Noordwijkerhout leveren weer het nodige materiaal, waaronder de juryauto's. Naast de gemeente Noordwijk is Luba Uitzendbureau dit jaar de belangrijkste financiële sponsor. In het verleden was Luba al eens als naamgever aan de Classic verbonden. 

Uit de krant