Raymond Salman wenst over de fusie nog een burgerraadpleging, die er vermoedelijk niet zal komen. | Foto: WS
Raymond Salman wenst over de fusie nog een burgerraadpleging, die er vermoedelijk niet zal komen. | Foto: WS

Open brief moet gemeenteraad op andere gedachten brengen

Algemeen Politiek

Het lijkt op een wanhoopsoffensief om een snelle fusie te voorkomen. Een open brief smeekt Raymond Salman de politiek om eerst de inwoners serieus te raadplegen.

Salman en de lokale partij LSNZ strijden nadrukkelijk voor nakomen van verkiezingsbeloften en coalitieakkoord. Maar dat blijk voor D66, PvdA/GL en Puur niet belangrijk meer. Een snelle fusie lijkt door een meerderheid van de gemeenteraad noodzakelijk te worden gevonden.
'De kiezer dreigt hier buitenspel te worden gezet', is de mening van Raymond Salman. Die naar buiten treed met een open brief aan het college van B&W en de fracties in de gemeenteraad. Hij stelt daarin dat politici nog bestuurders niet voor een fusie mogen kiezen zonder eerst en nadrukkelijk de Noordwijkse kiezers te raadplegen. En dat wanneer een meerderheid van de bevolking tegen zou zijn, het besluit dus niet mag worden genomen. Salman noemt het essentieel dat alle Noordwijkers op eenduidige wijze en met heldere feiten worden geïnformeerd. Zodat ze weten wat een fusie voor hen betekend. Salman lijkt hiermee echter in de rol van Don Quichot te zijn beland. De raad lijkt niet van zins iets in dit kader te organiseren. Ondanks dat in de aankondigingen van het onderzoeksbureau slechts intensieve samenwerking werd genoemd, waarbij fusie nooit een optie was.


Nadelen

Raymond Salman (de broer van de wethouder schrijft de brief op persoonlijke titel) heeft wel een punt. Dat vindt ook fractievoorzitter van Bockhove (LSNZ). Die stelt vast dat Puur een onverwachte draai heeft gemaakt, ook zonder dat er binnen de gemeenteraad een diepgaande discussie is geweest over de voor- of nadelen voor de inwoners.
Hij ervaart dat de raadsleden hun keus volledig op een rapport baseren waarin de visie van ambtenaren centraal staat. Die zouden hun eigen inbreng te zwak vinden om Noordwijk zijn belangrijke rol in de regio te laten vervullen. Noordwijk zou door anderen niet serieus meer worden genomen.
Het rapport stelt vast dat niet verbetering van kwaliteit van ambtenaren maar een fusie de beste oplossing is. Van Bockhove: 'Of een grotere organisatie leidt tot meer kwaliteit wordt echter nergens in het rapport aangetoond'. En hij vervolgt: 'Krijgen we als we groter zijn plots een betere dienstverlening? En voor het zelfde salaris ineens betere ambtenaren?


Tijdsdruk

Eerder leek het dus af te gaan op samenwerken totdat plotseling vanuit Noordwijkerhout een wanhoopskreet kwam van burgemeester Goedhart: 'Alleen een fusie kan Noordwijkerhout kon redden'. Gevolgd door een brief met daarin de kreet dat anders voor fusie met Teylingen zou worden gekozen. Daarop werden in Noordwijk de bordjes angstvallig verhangen. Met tijdsdruk als excuus was er plots een nieuwe situatie. Volgens de wet is er haast als de fusie op 1 januari 2019 een feit moet zijn. Wel loopt er nog even een onderzoekje of er in Noordwijkerhout mogelijk financiële lijken in de kasten zijn opgeborgen. Maar dat zal niets bijzonders gaan opleveren.


Gelopen koers

In Noordwijk was het standpunt van de landelijke partijen duidelijk, een fusie was al eerder hun keus. Maar ook hier geldt dat zij evenmin de dagelijkse voor- en nadelen heel duidelijk over het voetlicht konden brengen. Veel verder dan 'groter is altijd beter' en 'overal zie je gemeenten fuseren' kwam men nog niet.

Het lijkt nu op een gelopen koers voor de voorstanders in de politiek. De verkiezingsprogramma's met daarin 'Noordwijk blijft zelfstandig' liggen in de prullenbak. Voor burgers rest nog slechts de formele mogelijkheid om via het indienen van zienswijzen hun standpunten nog eens opnieuw duidelijk te maken. Die zo zwaarwegend moeten zijn dat politici het toch nog aandurven om van standpunt te veranderen. Want een door Raymond Salman gewenste burgerraadpleging zal er niet komen. Voor burgers rest slechts het snel indienen van een zienswijze.

Uit de krant