Tussentijds overleg was af en toe wel degelijk noodzaak in een week vol politieke discussie. | Foto: Wim Siemerink
Tussentijds overleg was af en toe wel degelijk noodzaak in een week vol politieke discussie. | Foto: Wim Siemerink

Veel discussie in commissie over pand voor Oud Noordwijk

Algemeen Politiek

Er was veel discussie in de commissievergadering. Vooral over geld. Maar omdat een fusie met Noordwijkerhout op handen is kon de gemeenteraad nog geen beslissing nemen over bijvoorbeeld het collegevoorstel betreffende parkeren.

Niet minder dan € 250.000,- lijkt er nodig om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn van een parkeerkelder bij Huis ter Duin, de aanpassing van de omgeving, een mogelijk plan B in het Oude Zeedorp en de gevolgen die er zijn in de verkeerscirculatie. Zoals deze krant dit vorige week al meldde, wenst het burgerplatform PIN een nog uitgebreider onderzoek. Zij willen dat ook andere mogelijkheden van ondergronds parkeren goed worden bekeken.
Hun voorstel vond wel degelijk gehoor in de commissie. Tal van vragen en opmerkingen konden worden genoteerd. De belangrijkste opmerking was natuurlijk dat geen beslissing kon worden genomen. Omdat inmiddels de wet ARHI van kracht is, houdt dat in dat de provincie nu eerst een goedkeuring moet geven.


Boetekleed

Arjan van den Akker (Puur) vroeg zich hierbij hardop af waartoe werd besloten. Hij had allerlei voorstellen en opmerkingen gehoord die een uitgebreid onderzoek zouden moeten garanderen. Maar hij maakte zich zorgen over de uitvoering. "Waar beslissen we nu eigenlijk over', vroeg hij aan wethouder Bakker. En vervolgens enigszins geïrriteerd: 'Dat is over het raadsvoorstel dat hier duidelijk is omschreven als optie A en optie B en niet over al de andere opties die hier worden genoemd. Wethouder Bakker trok het boetekleed aan: 'We hebben het misschien niet helemaal juist verwoord in de stukken maar we willen wel degelijk alle opties open houden en er ook nadrukkelijk naar kijken. Maar daar heb ik wel dat geld voor nodig. En dan weten we in december veel meer'.


Schenking

Al eerder was er discussie geweest over de tekst van het raadsvoorstel betreffende het museum. Het college was voornemens om het GON op alle manieren te steunen en wilde de uitbreidingsplannen die er zijn door een extern bureau laten onder zoeken. Kosten: € 35.000,- Maar het college wilde meer. Namelijk in het bezit zijn de pand Nic. Barnhoornweg 44, á € 235.00 en volgens kenners nauwelijks van historische waarde, schenken aan het GON. Het GON wil deze ruimte gebruiken voor opvang van hun vrijwilligers en als technische ruimte.
Het GON verklaarde echter onvoldoende geld te hebben om een broodnodige opknapbeurt te realiseren. Daardoor is er straks opnieuw financiële hulp nodig. Bijna alle partijen hadden vraagtekens bij deze transactie. Wethouder Fles verklaarde dat zij graag van het pand af wilde omdat zij geen heil zag in het onderhouden ervan. Peter van Bockhoven (LSNZ): 'Maar we schenken wel iets raars. Het GON heeft geen geld om met onze schenking iets te realiseren'.

Arjan van den Akker had eveneens hevige kritiek, ook nadat wethouder van Duin had geprobeerd zijn collega Fles te hulp te schieten. 'Neem dit stuk terug, want zoals het nu is gepresenteerd, is er veel te weinig info en kan hierop geen beslissing worden genomen', was zijn reactie. In de discussie maakte GON duidelijk dat het straks, na de externe advisering, op het totaalplan een fondsenwerving zou starten. Ook hier had Van den Akker een ander advies voor de bestuurders van GON: 'Organiseer fondsenwerving op deelplannen. Overal wordt in de praktijk bewezen dat dit tot veel betere resultaten zal leiden'.


Verwarring

De verwarring in de commissie werd steeds groter. Men bleek van goede wil, maar toch ging men niet akkoord met voorstel van het college. Maar wil men eerst bekijken hoeveel geld er totaal nodig is om de overdracht praktisch mogelijk te maken. Dus moet de wethoudersnel met een nieuwe voorstel naar de gemeenteraad komen. Veel discussie ook betreffende de bouwplannen van Sedos. Een extra debat hierover werd daarom geagendeerd op de raadsagenda. Lees hierover elders in deze krant.

Uit de krant