Het terrein van de firma Verloop en rokerij Admiraal bieden een alternatief voor het parkeren onder het duin.
Het terrein van de firma Verloop en rokerij Admiraal bieden een alternatief voor het parkeren onder het duin.

Serieus onderzoek naar parkeergarage in het duin

Algemeen Politiek

Het is het Noordwijkse college ernst met steeds weerkerende kritiek op het parkeerbeleid en de verkeersstromenproblematiek. De roep om een verkeerscirculatieplan is er al lang. Velen hebben met lede ogen aan moeten zien dat de laatste jaren steeds opnieuw belangrijke parkeerplekken verdwenen.

Het college kwam eerder slechts met plannen voor de verre toekomst, met ad hoc een oplossinkje verspreid in het dorp. Maar nog niet met kant en klare oplossingen.
Maar nu zijn er onverwacht wel grote plannen en wordt de gemeenteraad gevraagd om €250 000,- beschikbaar te stellen voor een onderzoek wat moet leiden naar een integrale oplossingen. Daarbij zijn er enkele opties maar voorlopig kiest het college voor de grootschalige oplossing van de al veel besproken parkeergarage in het duin voor hotel Huis ter Duin. Daarvoor is wel een studie noodzakelijk die duidelijk moet maken of de voorliggende plannen passend zijn binnen de maat en schaal van de gemeente Noordwijk. Onder meer in het kader van de geldende Wet Natuurbescherming.

Het college meldt aan de gemeenteraad: 'Wanneer er hard aan wordt getrokken dan verwachten wij in nauwe samenwerking met betrokken partijen nog tot december 2017 nodig te hebben voor nadere onderzoeken naar de haalbaarheid '. Pas dan is er zekerheid over de business case, is er marktanalyse over de behoefte aan congresruimte en meer duidelijkheid over de werkelijke bouwkosten. Verder komt er inzicht op mogelijke subsidies, fiscale optimalisatie en niet onbelangrijk, de verkeersbelasting in de directe en wijde omgeving. Naast nog meer details die er toe zullen doen. Het college meldt dat er op dit moment al veel geld, zo'n €100 000,- is geïnvesteerd in onderzoek door Noorlander Bouw. Die bovendien nog een deel van de komende onderzoekskosten voor haar rekening zal nemen.


Plan B

Toch zal er eveneens gekeken worden naar een plan B. Wanneer de parkeergarage toch niet haalbaar blijkt is er een optie om bij alle grote nieuwbouw projecten ondergrondse parkeermogelijkheden te eisen voor compensatie van het bestaande parkeren. Ook is er nog de mogelijkheid in het gebied Schoolstraat/ Nieuwe Zeeweg. De ruimte bij rokerij Admiraal en aannemingsbedrijf Verloop kan mogelijk een andere oplossing bieden waarvoor tevens onderzoek noodzakelijk is.


60 miljoen

Het gaat bij de realisatie van een parkeergarage in duin op de schaal van de gemeente Noordwijk om bijzonder hoge investeringskosten. Het zou gaan om €60 000 000,- als gevolg van de geplande 1700 parkeerplaatsen die niet minder dan € 35 000,- per plekje zouden moeten kosten. Bovendien is er het probleem van het doortrekken van de bestaande 'dijk in duin'.
Bijkomend maar zeker niet onbelangrijk is het onderzoek naar de bestaansmogelijkheid van een congrescentrum en bijbehorend evenementencentrum. Waarin hele grote bijeenkomsten een thuishaven zouden moeten vinden. Daartoe is in de bovenste laag uitgebreid zicht op zee in eerste instantie een kostenverhogende voorwaarde.


Lage rente

Het college wil snel tot een besluit komen om te kunnen profiteren van de nu nog extreem lage rente. Daarnaast wijst het college nadrukkelijk op besparing van kosten op ander plekken in het dorp. Daarbij wordt opgemerkt : 'De afschrijving en rente kunnen vervolgens naar verwachting gedekt worden uit de parkeerinkomsten. De parkeerinkomsten van de huidige parkeerterreinen van de locaties die meegenomen zijn in de ontwikkelstrategie bedragen circa 850.000 euro per jaar. Die parkeerinkomsten zullen teruglopen naar structureel circa 60.000 euro per jaar'. Inmiddels blijkt er, vooruitlopend op goedkeuring door de gemeenteraad van het gevraagde bedrag, al niet minder dan €45 000,- te zijn uitgegeven aan interne uren van ambtenaren. De raad ziet zich volgende week geplaatst voor een besluit over het voorstel dat echter al geagendeerd blijkt als hamerstuk.

Uit de krant