Raadsleden van LSNZ  protesteren hier nog in hun bedrukte blauwe truien tegen een fusie, maar dat zal hen niet helpen.
Raadsleden van LSNZ protesteren hier nog in hun bedrukte blauwe truien tegen een fusie, maar dat zal hen niet helpen.

Toekomstige fusie brengt een nieuwe werkelijkheid

(V)is en (V)lees Katwijk Politiek

fusie ♦ De politieke toekomst van Noordwijk is plots in een geheel ander daglicht komen te staan. De voorlopige verkiezingsprogramma's die in stilte al werden voorbereid kunnen weer de laden in.

De Noordwijkers hebben intussen kennis genomen van de aanstaande fusie per 1 januari 2019. Hoewel politieke uitspraken nog even voor een rookgordijn zorgen, weten insiders het zeker, Noordwijk en Noordwijkerhout gaan samen. De manier waarop en wat er allemaal dient te gebeuren is in de raadsvergadering nog niet echt duidelijk gemaakt. Bovendien gaven eerder georganiseerde bijeenkomsten daar ook al geen duidelijkheid over. Maar fuseren van 2 gemeenten kan niet zomaar. Daarbij zijn er voorschriften en is de Grondwet de basis.

Er is dus voor de politieke partijen plots een nieuwe werkelijkheid. Allereerst omdat er een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is dat de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 worden uitgesteld. Maar voornamelijk omdat een bijbehorende begroting niet kan worden gemaakt. Bij een voorgenomen fusie krijgt men met veel zaken te maken maar het belangrijkste is de wet ARHI die sinds 1984 van kracht is. Het bewuste artikel 123 van de Grondwet regelt dat gemeenten bij wet kunnen worden opgeheven of ingesteld. Het betreft de details die belangrijk zijn. Het gaat dus over een herindeling van gebieden, grenscorrecties, het te volgend proces met de verschillende taken voor gemeenten en provincie of misschien zelfs de minister. Natuurlijk is het regelen van de financiële consequenties van heel groot belang waarbij toezicht vanuit de provincie moet worden geregeld. Gemeenten kunnen de financiële gevolgen van een herindeling vooraf laten onderzoeken via een herindelingsscan. De Noordwijkse gemeenteraad benoemde openlijk de zorgen die er zijn over de financiële status van Noordwijkerhout. Maar het gaat niet alleen om geld. Al even belangrijk zijn de bestaande rechten en plichten. Deze moeten niet alleen worden geëerbiedigd maar vooral vooraf aan iedereen duidelijk worden gemaakt. Juist daarom streeft men naar het traject van anderhalf jaar. Daarin het herindelingsontwerp een inspraakperiode, wat dan weer uitmondt in een herindelingsadvies. Dan vervolgens een proces op rijksniveau, met toetsing door BZK, behandeling in ministerraad en Raad van State waarna het wetsvoorstel ook nog eens door de Tweede en Eerste Kamer moet.

Herindelingsontwerp

Het moet dus eerst allemaal worden samengevat in een herindelingsontwerp. Met daarin de praktische uitvoering. Wat aanvankelijk ter inzage ligt als voorstel. Want de minister vindt het belangrijk dat de inwoners van de betrokken gemeenten hun mening geven over een gemeentelijke herindeling. De plannen voor deze herindeling moeten daarom openbaar worden gemaakt en iedereen mag er bij het gemeentebestuur op reageren. De gemeente is verplicht om bijeenkomsten te organiseren of anders een enquête over de herindeling te houden. Dan kan iedereen binnen 8 weken zijn eigen mening geven. Welke meningen als zienswijzen worden betrokken bij de besluitvorming. De gemeente is daarom wettelijk verplicht heel duidelijk bekend maken wanneer dit ontwerp op het gemeentehuis te bekijken is.

Wat nu?

De meest gestelde vraag in Noordwijk is niet wanneer maar vooral : 'Wat nu'. De meest gestelde vraag is met voorsprong: Wat wordt de nieuwe naam van de gemeente? Komt er op de blauwe borden Noordwijk, (Gemeente Noordwijkerhout) of wordt het juist Noordwijkerhout (gemeente Noordwijk)? Krijgt Noordwijkerhout eindelijk zijn eigen strand en duinen of blijft dit buiten de herindeling? En: Wat gebeurt er met het gemeentewapen?Ook vaak gehoord: 'wie wordt de nieuwe burgemeester'? Gebruikelijk is dat bestaande dorpskernen hun naam in de praktijk gewoon behouden. Alle andere details moeten nog worden uitgewerkt. Het wachten is dus eerst en vooral op een herindelingsontwerp.

Uit de krant