De fractie van PUUR wijst een fusie niet af en stemt net als CDA, VVD en D66 voor een amendement dat een definitieve beslissing nog even uitstelt. | Foto: Wim Siemerink
De fractie van PUUR wijst een fusie niet af en stemt net als CDA, VVD en D66 voor een amendement dat een definitieve beslissing nog even uitstelt. | Foto: Wim Siemerink

Gemeenteraad wil de fusie wel maar weifelt toch nog

Algemeen Politiek

raad ♦ De fusie met Noordwijkerhout is theoretisch nog wel te voorkomen. Maar praktisch gesproken nam de Noordwijkse gemeenteraad, net als die van Noordwijkerhout, de beslissing te fuseren per 1 januari 2019.

Het wordt dus niet de fusie als inzet van de raadverkiezingen van 2018, zoals Lijst SalmanNZ heel graag had gezien. Maar een beslissing op heel korte termijn genomen door de huidige volksvertegenwoordiging. De partijen die in hun verkiezingsprogramma het zelfstandig blijven nadrukkelijk hadden opgenomen hebben aan hun achterban natuurlijk wel wat uit te leggen. Taetske Visser, fractievoorzitter van Puur zei daarover: 'Bij de Gemeenteraadsverkiezingen maart 2014 was een van de standpunten die door Puur Noordwijk werd ingenomen, dat de partij zich zou inzetten voor een toekomstbestendig zelfstandig Noordwijk. Wat ons betreft een bewuste en terechte keuze destijds van het college en de raad van Noordwijk. Noordwijk was op dat moment prima in staat om in de verschillende samenwerkingsverbanden als zelfstandige gemeente te opereren en de belangen van de Noordwijker goed te behartigen'.


Puur overstag

Maar PUUR komt nu dus nadrukkelijk terug op dat standpunt. Ook Puur gaat voor de fusie, hoewel wordt erkend dat het allemaal wel een beetje snel gaat. De partij blijkt overstag te zijn gegaan omdat Noordwijkerhout inmiddels de druk heeft verhoogd en dreigt om bij uitstel door Noordwijk aansluiting te zoeken bij Teylingen, Lisse en Hillegom. De nood bij Noordwijkerhout is hoog. Noordwijk moet kiezen of delen. Visser bleek niet positief over Noordwijkerhout: 'Verkering zoeken met ons maar ondertussen al te flirten met een andere partij. Wedden op twee paarden heet dat! Boer zoekt vrouw is er niks bij!'
Mevrouw Visser betoogde dat Noordwijk nog steeds in staat is om zelfstandig te opereren. Maar ze vreest toch ook dat Noordwijk zich met 26000 inwoners zal isoleren tussen de grote Bollengemeenschap aan de ene kant en Groot Katwijk en Leiden aan de andere kant.


Lijst Salman tegen

VVD en CDA gaven eerder al aan een fusie wel te zien zitten. Hoewel D66 het coalitieakkoord en dus de zelfstandigheid wel ondertekende, gaf Koen van Asten aan ook voor een fusie te zullen stemmen. Hierdoor werd Lijst Salman NZ de enige partij die een fusie niet wilde. Fractievoorzitter Van Bockhove hekelde de snelheid, gaf aan nog een groot aantal vragen te hebben gesteld aan de provincie die nog niet werden beantwoord en besloot met zijn fractie tegen te stemmen. Ook nadat een amendement, ingediend door VVD, D66, PvdA/GL en PUUR, was aangenomen. Daarin werd nog een voorbehoud gemaakt omdat er nog een aantal onduidelijkheden zijn. En omdat de bevolking meer informatie moet krijgen over het hoe en waarom. En hen in de gelegenheid te stellen nog zienswijzen in te dienen op de voor en nadelen die nog moeten worden gepubliceerd.

Een conclusie mag zijn dat de Noordwijkerhoutse burgemeester Goedhart een belangrijke politieke rol heeft gespeeld. In diverse uitingen in kranten en voor de radio heeft hij ten onrechte beweerd dat de beslissing om in principe een fusie te willen een onomkeerbaar proces in gang zou zetten. Bovendien was zijn brief met de onverwachte dreiging om bij terughoudendheid van Noordwijk dan maar bij de Bollen 3 aansluiting te forceren, niet echt fatsoenlijk te noemen.


Traject

Eerst gaat nu antwoord gezocht worden op diverse vragen. Zoals over de financiële consequenties, de ondersteuning van Noordwijk als de 7 sterren badplaats, de robuustheid van de nieuw te vormen gemeente en ook Noordwijkerhout wel gelijkwaardig te noemen aan Noordwijk. Op 1 juni moeten de antwoorden binnen zijn waarna de bewoners over de voor en nadelen worden ingelicht. En daarbij nadrukkelijk de mogelijkheid voor de Noordwijkers om hun bezwaren en zienswijzen duidelijk kenbaar te maken. Vervolgens zal op 6 juli de knoop definitief worden door gehakt.

Uit de krant