Afbeelding

Kruidenlezing op Veldzicht

Algemeen Cultuur

kruiden ♦ Zaterdag 6 mei wordt in het Streekmuseum Veldzicht een lezing over de kruidenteelt in Noordwijk gehouden.

Aan deze voor Noordwijk ooit belangrijke agrarische bezigheid is op verschillende wijze aandacht besteed, een min of meer compleet overzicht ontbreekt tot nu toe. Met name de belangrijke rol die het landgoed Calorama hierbij speelde is wat onderbelicht gebleven.
In een binnenkort te verschijnen boekje wordt onder de titel 'Kruidenteelt rond Calorama' de geschiedenis van de Noordwijkse kruidenteelt chronologisch beschreven. De teelt van vooral geneeskruiden speelde zich voornamelijk af in de kom van Noordwijk Binnen en om Calorama. De door huizen omgeven kruidentuintjes in het dorp zijn later voor de bollenteelt gebruikt en nu voor een groot deel bebouwd. Alleen op Calorama en in de directe omgeving van het landgoed zijn nog sporen van de teelt te vinden.
De openstelling van Calorama bij speciale gelegenheden biedt de mogelijk hiervan kennis te nemen. De lezing wordt door Willem Baalbergen op zaterdag 6 mei om 11.00 uur in het museum gehouden. De kosten bedragen, inclusief koffie, vijf euro. Veldzicht ligt aan de Herenweg.

Uit de krant