Een korte schorsing voor overleg tijdens het Wmo-debat tussen burgemeester en wethouders. | Foto en tekst: Wim Siemerink
Een korte schorsing voor overleg tijdens het Wmo-debat tussen burgemeester en wethouders. | Foto en tekst: Wim Siemerink

Vertrouwelijkheid en fusie houden politiek bezig

Algemeen Politiek

openheid ♦ De Noordwijkse politiek blijft maar worstelen met de termen van openbaarheid, vertrouwelijkheid en geheimzinnigheid.

Inmiddels is de geheimzinnigheid over een mogelijke fusie duidelijk voelbaar. Maar gelukkig werd de agenda zakelijk afgehandeld. Even werd er moeilijk gedaan en wel over de naam van 'een initiatiefnemer', die gecompenseerd gaat worden voor geleden schade. Omdat een eerder afgegeven bouwvergunning aan de Boekerslootlaan niet meer zou passen binnen het huidige beleid. Een hele legitieme zaak waar voortschrijdend inzicht en nieuwe ontwikkelingen aan ten grondslag liggen. Maar opvallend genoeg mochten namen en bedragen in de openbare raadsvergadering niet worden genoemd. Een geheimzinnigheid die wat kolderiek aan deed. Omdat voor iedereen zichtbaar de betreffende initiatiefnemer openlijk met zijn dochter op de publieke tribune plaats nam en de discussie nauwlettend volgde. En na afloop al even opvallend en openbaar door politici werden aangesproken.

Kolderiek ook omdat iedere Noordwijker al lang weet dat dit gaat over een jaren geleden gesloten overeenkomst met de familie Schrier. Die ooit hun bedrijf exploiteerde op de hoek Bronckhorststraat / Zeestraat. Die moesten verhuizen om de bouw van de veel omstreden tweede supermarkt mogelijk te maken. Dus in alle redelijkheid compenseren moet zeker acceptabel worden geacht. Toch moet ook het bedrag van deze compensatie geheim blijven. Wat de gerechtvaardigde vraag oproept of de Noordwijkse belastingbetaler geen recht heeft om te weten wat de politiek met het aan hen toevertrouwde geld doet.


Fusie

Betreffende de fusie met Noordwijkerhout werd onaangekondigd een geheimzinnige bijeenkomst gehouden. Na afloop van de raadsvergadering namelijk trokken college en fractievoorzitters zich terug in de gesloten afdeling van het gemeentehuis.
Mededelingen werden er niet gedaan behalve dat het de fusie betrof. Wat daar in volledige beslotenheid werd besproken, is de vraag. Naast die waarom dit niet in de openbare raadsvergadering kon, wat het vertrouwen in de lokale politiek weer niet verstevigt.

Lijst Salman speelt in de mogelijke fusie haar geheel eigen rol. Fractievoorzitter Peter van Bockhove weigert principieel aan geheim overleg mee te doen. 'Ik wil alles open en bloot in raadsbijeenkomsten zien behandeld', verklaarde hij zijn aanwezigheid in de hal van het gemeentehuis, waar ook wethouder Salman opvallend genoeg en zichtbaar verongelijkt achterbleef. Duidelijk emotioneel geraakt vroeg hij zich in ons bijzijn hardop af waarom zijn collega's hem niet hadden gewaarschuwd dat er een bespreking zou zijn. Aan te nemen is dat hij niet werd uitgenodigd aan de bespreking mee te doen omdat hij in het college mogelijk een minderheidsstandpunt inneemt.


Tegen snelle fusie

Salman die naar buiten toe, zoals het formeel ook hoort, netjes het collegestandpunt verdedigde, verklaarde zich eerder pertinent tegen een snelle tussentijdse fusie die slechts tot doel heeft om Noordwijkerhout een betere positie te verschaffen. Hij zei toen al erop te rekenen dat de partijen zich houden aan de afspraken in het coalitieakkoord. Zijn eigen partij wil op dit moment geen fusie maar dit tot onderdeel maken van de volgend jaar te houden verkiezingen. 'De Noordwijker moet zijn keuze kenbaar kunnen maken', horen we Salman zeggen. Die denkt hiermee de voorkeur van het merendeel van de Noordwijkers te vertolken. En wiens partij over de sociale media een overvloedige berichtenstroom uitstort. Waarin met nadruk gewezen wordt naar eerder gedane verkiezingsbeloften van de Noordwijkse partijen en gevraagd wordt om een pas op de plaats.

'De onnodige haast wordt geforceerd door provinciale bestuurders en enkele lokale ambtenaren met eigen belang', meldt een betrouwbare bron, die ons voorhoudt dat de geheimzinnigheid slechts tot doel heeft nog deze week een onomkeerbaar proces in gang zetten.

Uit de krant