Onder toeziend oog van beide wethouders heet Taetske Visser de belangstellenden welkom. | Foto & tekst: Wim Siemerink
Onder toeziend oog van beide wethouders heet Taetske Visser de belangstellenden welkom. | Foto & tekst: Wim Siemerink

Groot Noordwijk lijkt er toch te komen

Algemeen Politiek

• Publieke belangstelling voor fusie nog steeds minimaal

samengaan ♦ De fusie tussen Noordwijk en Noordwijkerhout is aanstaande. Dat is voor menig Noordwijker in de laatste week duidelijk geworden.

Juist deze week lijkt ook de fractie van Puur Noordwijk heel voorzichtig de verwachtte halve draai richting 'Groot Noordwijk' te hebben gemaakt. Daar zal de input vanuit de speciale bijeenkomst over dit onderwerp geen verandering in gaan brengen. Ook al omdat deze avond vanuit de politieke partij geen argumenten en standpunten werden meegedeeld. Maar omdat er een eenzijdige inbreng van de Noordwijkers werd verwacht.

In het Trefpunt werd pijnlijk duidelijk dat er geen binding is gerealiseerd tussen burger en politieke vertegenwoordigers. Zegge en schrijve zes Noordwijkers konden worden welkom geheten door zes fractieleden en twee wethouders van Puur Noordwijk. Zij zagen dat slechts twee meeluisterende collega's uit de politiek naast één persvertegenwoordiger deze avond serieus hadden genomen. Het ging de fractie van Puur slechts om argumenten van voor of tegen de fusie. Een zoektocht naar steekhoudende opmerkingen die de fractie zouden moeten voeden om daarmee tot een definitief standpunt te komen. Deze kwamen er echter niet of nauwelijks.


Coalitiekoers

Wel of geen fusie was eerder inzet van de verkiezingen. De lokale partijen toonden zich toen openlijk tegen welke fusie dan ook. De kiezer leek dat wel degelijk te waarderen gezien de winst die er werd behaald. Fractievoorzitter Taetske Visser: 'Bij de samenstelling van het college werd het allemaal nog eens duidelijk vastgelegd in de coalitiekoers, geen fusie in deze raadsperiode'. Inmiddels lijkt het er steeds meer op dat Puur, op aandringen van hun beide wethouders, de koers wel wil wijzigen en nog in deze periode wel meewerkt aan het besluit om samen te gaan met Noordwijkerhout.


Smeekbede

Taetske Visser legde uit dat er na een dringende smeekbede vanuit Noordwijkerhout was meegewerkt aan een verkenningsstudie. Waarbij de resultaten zijn vast gelegd in een rapportage. Waarin tot de conclusie is gekomen dat er een fusie moet komen. Zij erkende dat er nauwelijks goede meetbare argumenten in het rapport worden genoemd. En dat op een aantal belangrijke punten onderbouwing in zijn geheel ontbreekt.


Haast

Toch gaat men haastig op de ingeslagen weg door. Taetske Visser: 'Op 20 april komt er een vergadering waarbij wij nog niet definitief over een raadsvoorstel tot fusie moeten gaan beslissen. Als het besluit tot fusie wel door de gemeenteraad wordt gesteund dan komt er gelegenheid voor belanghebbenden om hierop zienswijzen in te dienen. Op basis waarvan de gemeenteraad een op 6 juni een definitief en onomkeerbaar besluit neemt.

De haast is noodzaak omdat dit wettelijk de uiterste data zijn die een fusie op 1 januari 2019 mogelijk moet maken. Dit heeft tot gevolg dat de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 niet doorgaan. In oktober 2018 worden er nieuwe verkiezingen uitgeschreven om tot een gemeenteraad van 'Groot Noordwijk' te komen, zoals Taetske Visser de nieuwe gemeente nu al noemde.

Uit de krant