De parkeergarage krijgt de aanrijroute vanaf de Grent . En het parkeerterrein kan een evenementenplein worden. | Afb.: PR
De parkeergarage krijgt de aanrijroute vanaf de Grent . En het parkeerterrein kan een evenementenplein worden. | Afb.: PR

'Heel Zuid-Holland gaat profiteren van Superbadplaats Noordwijk'

Algemeen Politiek

toekomstplannen ♦ Hoewel het onzeker is wat er na een mogelijke fusie met Noordwijkerhout van de ontwikkelingen rond de K.W. Boulevard kan worden gerealiseerd wil het huidige college toch plannen niet in een ijskast stoppen. Daarom zijn er tal van bijeenkomsten op de agenda geplaatst om de bevolking te informeren over de toekomstdromen.

Door Wim Siemerink

Inmiddels is het de nieuwe parkeergarage met niet minder 1700 parkeerplekken die centraal staat in de nieuwe ontwikkelingen. Het college wil graag meewerken aan het tot stand komen ervan. Te meer omdat dit het parkeerprobleem zou oplossen en bovendien nieuwe kansen zou bieden aan de ontwikkeling van de congresbadplaats. Parkeren gaat in combinatie met een grote ruimte waarin hele grote congressen, wereldwijd gerichte tentoonstellingen en beurzen plus bijzondere bijeenkomsten zouden kunnen worden georganiseerd. Eind dit jaar moet er meer duidelijkheid zijn over de haalbaarheid van dit project.


Studies

Want door het college wordt wel toegegeven dat er nog studies nodig zijn om die haalbaarheid in kaart te brengen. En de gevolgen van de te verwachten noodzakelijke verkeersbewegingen te projecteren op de Noordwijkse infrastructuur. Omdat op dit moment een praktisch en haalbaar verkeerscirculatieplan in Noordwijk nog steeds ontbreekt. Ook de financiële onderbouwing blijkt nog wankel.
Maar wethouder Van Duin (financiën) is enthousiast en ziet mogelijkheden omdat op elders geplande parkeervoorzieningen zou kunnen worden bespaard. Bovendien moet de publiekprivate samenwerking investeringsruimte opleveren. Zo moeten de Noorlander Groep, Bever Holding BV en Kondor Wessels Projecten meewerken in de co-creatie. Hierbij zullen Palaceplein, Vuurtorenplein en ook de K.W. Boulevard een cosmetische en praktische facelift ondergaan. Dit terwijl ondertussen het Jan Kroonsplein en ook de Grent een herontwikkeling op korte termijn tegemoet kunnen zien.


Toekomst

Wethouder Bakker is vol ambitie en enthousiast over de toekomst van Noordwijk. Hij sprak niet meer van dromen maar van realistische plannen. Hans Bakker: 'Het congrescentrum moet een impuls geven aan de groei van de badplaats, waar het, overigens met nadruk, heel plezierig moet zijn om er te leven'. Data waarop zaken zullen zijn gerealiseerd wilde hij niet noemen. Wel liet hij weten: 'Wij worden een superbadplaats waar heel Zuid Holland van gaat profiteren'.

De Koningin Wilhelmina Boulevard moet dus opnieuw op de schop. En dat is nog niet alles, want het college noemt de lange lijst van projecten die onderdeel zijn van de ontwikkelstrategie. Zoals het Wantveld samen met Groot Hoogwaak, de Zeereep, KNRM, ZVN, NRB, Hotels van Oranje, het Museum, voormalige Hotels Jan van Henegouwenweg en de reconstructie van de Parallelboulevard met name. Inmiddels is er een traject uitgezet om Noordwijkers ruimschoots te informeren waarna op 18 mei de gemeenteraad een voorbereidingskrediet beschikbaar moet stellen om de eerste onderzoeken en planontwikkelingen te financieren.

De vuurtoren en omliggende gebouwen moeten meer worden verbonden met het duinlandschap. | Afb.: PR

Uit de krant