Afbeelding

Serieus kijken naar een fusie

Algemeen Politiek

bestuur ♦ Wat velen al jaren willen, of juist niet willen, komt steeds dichter bij. Wat lokale politieke partijen hebben geëtaleerd als voor hen ondenkbaar, blijkt nu door hen niet uitgesloten te worden geacht. Kortom, Noordwijk bereidt zich in hoog tempo voor op een fusie met Noordwijkerhout.

Het recent gepubliceerde rapport wordt deze week beschikbaar gesteld aan de politiek, die dan al op 20 april een uitspraak doet. Want uit het rapport zou overduidelijk blijken dat dit noodzaak is. Een ambtelijke fusie of geheel zelfstandig blijven zouden geen soelaas bieden.

Gestelde vragen leveren in Noordwijk nauwelijks reacties op. Op de velden van SJC en Noordwijk gaat het alleen maar over de prestaties van het eerste team en niet over politiek. In de winkelstraat reageert een mevrouw met grote vragende ogen op de vraag wat zij van een mogelijke fusie denkt. In de supermarkt antwoordt iemand: 'Oh, is dat nog niet besloten dan?
Het rapport vraagt wel om een nauwkeurige studie want het bevat op het eerste gezicht een groot aantal zeer vrijblijvende opvattingen en conclusies.

Maar gewoon samengaan tot één gemeente is volgens de samenstellers van het rapport de meest winstgevende. De fusiegemeente zou dan een krachtige positie in kunnen nemen in de regio. Volgens het rapport kan er dan worden gewerkt met een set ambities. Dan zou er een basis zijn om te werken aan een soepelere en kwalitatief hoogwaardiger ambtenarenorganisatie, waardoor bestaande kwetsbaarheid mogelijk kan worden verminderd. Op welke termijn dat zou worden gerealiseerd is volkomen onduidelijk. En welke praktische problemen zich kunnen voordoen is in eerste instantie ook nog al vaag.

In Noordwijk wordt het rapport vooraf niet in de commissie besproken. Maar er is een direct debat in de gemeenteraad waardoor op een snelle manier op besluitvorming wordt aangestuurd. Belanghebbenden krijgen geen kans meer het rapport te bekritiseren. Hier en daar wordt daarom de roep gehoord om dan er een lokaal referendum over te houden, zodat de burger invloed heeft op de beslissing. Ervaringen elders geven echter aan dat dit nauwelijks zinvol is.

Uit de krant