Afbeelding

Het arme Noordwijkerhout

Algemeen Binder

Het was een prachtige lente morgen met de zon net klimmend boven wat onlangs 'het lelijkste viaduct uit de omgeving' werd genoemd.

Vol goede moed was ik op weg toen mij een luid toeterende auto passeerde. De chauffeur zat zwaaiend achter het stuur en leek mij tot stoppen te bewegen. En jawel, even later zette hij zijn auto aan de kant en ging met de armen wijdt op het fietspad staan. Glimlachend herkende ik een lokale held die ik al jaren respecteer. Maar ik schrok toen hij met dreigende toon riep: 'Jou moet ik even hebben vriend'. En daar aan de kant van de weg, in een strookje bermgras, kreeg ik de wind van voren. Het ging ongeveer zo: 'Jij weet toch alles zo goed. Nou mooi niet. Jou beweringen en conclusies die ik als echte Noortukker jou heel graag hoorde zeggen blijken nergens op te slaan. Ik het gehoord en het schijnt niet meer tegen te houden te zijn,de Noordwijkse politiek is al overstag gegaan. We adopteren Noordwijkerhout. Nou daar zijn we lekker mee. Weg NUON-gelden, weg 35 miljoen van Heijmans, weg reserve sociaal domein, weg winst uit de grond exploitatie. Alles gaat straks naar het straatarme Noordwijkerhout. Omdat die lui geen kans meer zien om de eigen broek zelfstandig op te houwen'. Toen hij even tijd nodig had om adem te halen kon ik slechts uit mijn mond krijgen: 'Waar heb jij het nou over?' En hij weer: 'Waar heb je het over? Waar heb je het over? Over het feit dat we een fusie aan moeten gaan met arm Noordwijkerhout natuurlijk. Terwijl lokale partijen beweerden dat het zo'n vaart niet kon lopen. Iedereen is ervan overtuigd dat Noordwijk gemakkelijk zelfstandig kan blijven. Toch is er in de achterkamertjes beslist dat het arme Noordwijkerhout geholpen moet worden. Terwijl iedereen de mond vol had had over een democratisch traject waar burgers nauw bij betrokken blijven blijkt nu dat het stiekem al rond is gemaakt'. V

Verbouwereerd vroeg ik: 'Zo hé, wat heb ik daar nu mee te maken? Zo rustig mogelijk vroeg ik hem even af te wachten wat er in de gemeenteraad aan de orde komt. Ik zei ook dat ik ook inschat dat een fusie er misschien wel komt maar dat het nog geen gelopen koers is. Dat PUUR en Lijst Salman verkiezingsbeloften waar kunnen maken.
'Er schijnt al besloten te zijn dat de gemeenteraadsverkiezingen 2018 in Noordwijk en Noordwijkerhout worden uitgesteld.´Dat we per 1 januari al samen gaan', hoorde ik hem zeggen. 'Tja', was het enige wat ik uit kon brengen. 'Tja, wat kan ik er aan doen?' Jij hoort toch bij die kliek in het gemeentehuis', brieste hij. Ik haalde mijn schouders op en zei dat hij zich vergiste en dat ik slechts wekelijks het nieuws erover in een kritisch daglicht beschouw. Maar ook dat ik bepaald geen politicus wil en kan worden genoemd. Zichtbaar woedend liep hij terug naar zijn auto, draaide zich even om en snauwde me nog toe: 'Het arme Noordwijkerhout, kom op zeg! Zorg jij maar gauw dat er een referendum wordt uitgeschreven´.

Uit de krant