| Foto: Mark Kras
| Foto: Mark Kras

Mag ik een appèl op u doen?

Algemeen Duinenpraat

Appèl. Het blijft een vreemd woord. Het gaat niet over een fabrikant van slimme telefoons of het label waaronder de Beatles hun plaatjes uitbrachten, zelfs niet over de vrucht der kennis. En ondanks de verkiezingstijd gaat het ook niet over de A van het CDA. Hoewel hier die A wel voor het juiste woord staat namelijk appèl.

Appèl of appel, want allebei mag volgens het Genootschap Nederlandse Taal, heeft verschillende betekenissen. De bekendste zijn: 'hoger beroep', 'sein om zich te verzamelen' en 'reclamering, melding van een overtreding'. Hondenbezitters en boswachters kennen het woord vooral in de zin 'de hond onder appèl hebben'.

Het is heerlijk wandelen in de duingebieden van Hollands Duin. Dagelijks lopen vele mensen met de hond hun rondje. Het grootste deel van het jaar hoeft de hond in Hollands Duin alleen onder appèl te staan. En in mijn ogen betekent dat dat de hond in het zicht van zijn baasje losloopt en snel reageert als zijn baasje zijn aandacht vraagt. Vooral in een gebied waar ook mensen met kinderen, fietsers en andere hondenbezitters zijn, is dit van belang om het voor iedereen een mooie wandeling te laten zijn. En gelukkig gaat dit in Hollands Duin over het algemeen goed.
Dat is ook prettig voor de reeën die dan ongestoord kunnen leven in hun leefgebied. Natuurlijk gaat het niet altijd goed en regelmatig krijgen we klachten over opdringerige honden of vinden we reeën die door honden zijn opgejaagd of zelfs zijn doodgebeten.

Vanaf 15 maart is rust in het duin extra belangrijk. Dan begint het broedseizoen. Vogels keren terug uit hun winterverblijf en eten zich snel weer fit om aan hun broedsel te beginnen. Vossen krijgen hun welpen. Reeën hun kalfjes en daar verschijnt ook het eerste koppie uit een eitje. Dieren hebben het in deze periode druk zat met hun kroost op laten groeien. Niet het moment om ook nog een hond in de gaten te houden of zelfs te vluchten voor deze wolf in huisdierpak.

Reden om ieder jaar van 15 maart tot en 15 augustus bezoekers van het duin te vragen hun hond aan de lijn te doen. Een regel die we altijd eerst uitleggen en - mocht het nodig zijn - waarop we ook handhaven. Handhaven betekent een boete van bijna 100 euro. En eerlijk gezegd weet ik daar wel een mooier doel voor dan zo'n boete storten in de schatkist van onze minister van Financiën.

Maar bovenal gaat het om die prachtige natuur die ons mooie duin rijk is. Planten en dieren die ieder jaar in de zomer weer hard werken aan het voortbestaan. Mijn appèl: Help mee om een steentje aan bij te dragen aan het voortbestaan van de soortenrijkdom in ons prachtige duin en houdt u aan de spelregels van Hollands Duin.

Uit de krant