Sportwethouder van Duin en NOV voorzitter Cees van Wijk willen het zelfde sportshirt voor politici en ondernemers
Sportwethouder van Duin en NOV voorzitter Cees van Wijk willen het zelfde sportshirt voor politici en ondernemers

Sport is schakel tussen bedrijfsleven en politiek

Algemeen Politiek

sportstad ♦ Het bedrijfsleven is een onmisbare schakel op de weg die Noordwijk wil gaan afleggen als toonaangevende toeristenplaats. Dat kan een conclusie zijn na de oproep van wethouder Gerben van Duin op de maandelijkse soos van de NOV.


Gekleed in een sportshirt sprak hij daar in euforie over de titel Europese Sportstad 2017. 'Nu we dit succes hebben kunnen waarmaken ga ik ook voor de overwinning bij de landelijke verkiezing Sportgemeente van het jaar 2017', aldus een enthousiaste wethouder sportzaken. 'Ik roep alle ondernemers op om samen met mij de schouders er onder te zetten'.

'Als je iets doet, moet je het goed doen. Dat hebben we op allerlei sportgebied al gedaan. En dat zullen we blijven doen', zegt Gerben van Duin op de vroege zondagmorgen. Wanneer we samen met hem en voorzitter Cees van Wijk nog een terugkijken op zijn oproep aan het bedrijfsleven tot samenwerken met de gemeente. Hierover is voorzitter van Wijk kort en duidelijk: 'Op sport en bewegen heeft niemand iets tegen natuurlijk. Dat bewijzen de grote aantallen sponsoren al jaren lang met hun onmisbare bijdrage aan de Noordwijkse sport'.
De voorzitter van de NOV merkt op dat op dit gebied ook het mes aan 2 kanten snijdt. En dat gemeente en bedrijfsleven complementair zijn. Beiden heren stellen vast dat de uitbundige viering van '150 jaar Badplaats Noordwijk', heel inspirerend heeft gewerkt. Waardoor gemeente en ondernemers al naar wegen zocht om op de ingeslagen weg door te gaan.


Eerlijk verhaal

Gerben van Duin nadenkend: 'We lopen nu met een vlag te wapperen en ik heb me afgevraagd: wat gaan we daar precies meedoen? Dus vraag ik de ondernemers om gezamenlijk de mogelijkheden serieus te nemen. Want we moeten beseffen dat we unieke omstandigheden kunnen aanbieden met sportaccommodaties, het strand en de prachtige natuur om ons heen´. Cees van Wijk bevestigt: 'We hebben met onze prachtige sport- en verblijfaccommodaties en het verblijfsklimaat, iets in handen waar Hoenderloo, en zelfs Amsterdam of Rotterdam, niet tegenop kunnen.
Hij heeft daarbij wel een kanttekening. ´We kunnen het bordje ´Sportstad´ wel ophangen bij de entree van het dorp maar dan eerst zorgen dat alles klopt. Waarbij iedereen zijn eigen taak vervuld. De politiek moet met een uitgekiend voorwaarden scheppend beleid zorgen voor makkelijke bereikbaarheid, een goede lokale infrastructuur met even gemakkelijk bereikbare parkeervoorzieningen. Noordwijk Marketing zal alles goed in de markt moeten zetten. En ondernemers zullen er, ieder op hun eigen manier, een gastvrij vervolg aan moeten geven'.
Cees van Wijk benadrukt dat er bij ondernemers nu al tal van initiatieven zijn waarbij is ingehaakt op onze sportaccommodaties en de verschillende mogelijkheden.


Samenwerken

De beide heren vinden elkaar ook nadrukkelijk in de kansen die de zogenaamde Blue Zone biedt en in de mogelijke realisatie van een heus sporttransferium. Van waaruit de diverse sporten kunnen worden bedreven. Beide erkennen tevens dat er belangrijke taken liggen. Zoals gezegd voor het gemeentebestuur, voor Noordwijk Marketing, en voor de ondernemers. Van Wijk: 'Maar dan moeten we het eens zijn over het concept ,zodat heel duidelijk is wat we nu precies willen verkopen'.
Van Duin blijft enthousiasme en ziet tal van kansen. Denkt aan samenwerken met omliggende gemeenten,zoals het benutten van de Katwijkse atletiekbaan. Van Duin: 'Een goede organisatie van Noordwijk als sportgemeente vraagt om heel brede samenwerking. Waarbij we uitgaan van een duurzaam en langlopend traject. Maar nu eerst lokaal een duidelijk verbinding tussen bedrijfsleven en politiek realiseren. Waarbij een gezamenlijk doel via een gezamenlijke weg kan worden bereikt. Het slotakkoord wordt door zowel Cees van Wijk als wethouder Gerben van Duin ondertekend:' Sport verbindt, ook bedrijfsleven en politiek'.

Uit de krant