Alle partijen waren het eens, er moet haast gemaakt worden met het realiseren nieuwe mogelijkheden op de Grent. | Foto: Wim Siemerink
Alle partijen waren het eens, er moet haast gemaakt worden met het realiseren nieuwe mogelijkheden op de Grent. | Foto: Wim Siemerink

Raadsvergadering zonder hoogtepunten

Algemeen Politiek

raad ♦ Tijdens de raadsvergadering gaat het in Noordwijk gebruikelijk over woningbouw, het hondenbeleid en het sociaal domein. En Bever Holding en Heijmans kregen ook deze keer weer de nodige aandacht. Maar groot nieuws was er niet te melden.

Bij aanvang van de raadsvergadering werd eerst de heer Wijnands benoemt tot commissielid namens LSNZ. Daarna ging het eerst over het hondenbeleid. Drie eigenaren werden bekeurd omdat zij in overtreding waren door met hun aangelijnde hond op plekken te komen waar honden verboden zijn. Hoewel iedereen, inclusief de burgemeester vaststelde dat de regelgeving en de plaatsing van borden meer duidelijkheid behoeft, blijven de boetes van niet minder dan €140,- gewoon gehandhaafd. Simpelweg omdat het inmiddels in handen is van het openbaar ministerie waarbij overigens nog wel beroep mogelijk is. Vragen zij er wel, antwoorden blijven voorlopig uit. Want wie de borden plaats, welke regels precies gelden, hoe verboden terreinen precies zijn afgebakend en wie er in de praktijk lokaal verantwoordelijk is, bleef onduidelijk. De handhaving is en blijft in handen van de parkeerwachters met een speciale opleiding tot BOA. De bestuurlijke verantwoordelijkheid heeft de burgemeester, die toezegde dat hij er zeker op terugkomt.


Sigaar uit eigen doos

Ter sprake kwam natuurlijk de triomfantelijke mededeling van het college dat er €25 000,- is gestort in een jeugdfonds bij een deal met Ronnie van de Putte. In beslotenheid is de deal besproken maar het blijft voor Noordwijkers voorlopig geheim. Of er bij de overeenkomst dus kan worden gesproken van 'een sigaar uit eigen doos', zoals Alkemade (CDA) concludeerde, blijft onduidelijk. Evenals de gevolgen van de gemaakte fouten in de bestemmingsplannen. Wat wel duidelijk werd is dat de ooit beloofde intentieovereenkomst er nog steeds niet is. Wethouder Bakker verklaarde: 'Er moet eerst nog een samenwerkingsovereenkomst komen maar die is weer afhankelijk van de inhoud een ambitiedocument in samenhang met schetsplannen als onderdeel van een ontwikkelstrategie voor Noordwijk Zeewaardig'.
De details over de misser in het bestemmingsplan, dat het college onderzocht, blijken ook nog steeds geheim.


Het college wilde dit alles wel delen met de fractievoorzitter maar dat kreeg geen waardering. Ter Hark (VVD) wilde het minimaal in een raadsvergadering. Ook anderen wilden alles breder en in openheid communiceren. Maar het college bleef terughoudend.
Waarna Peter van Bockhove verzuchtte: 'U gebruikt regelmatig de termen vertrouwelijk en besloten. Daar moet u mee stoppen. U moet er toch mee naar buiten. Het is allemaal wegvluchten. Ik ga niet meer mee naar achterkamertjes want we moeten het hier bespreken. Het gaat niet goed als we stiekem blijven doen'.

Wethouder Fles maakte bekend dat zij op 9 maart het manifest maatschappelijk verantwoord inkopen gaat ondertekenen met o.a. 4 ministers en de Unie van Waterschappen. Er komt een plan van aanpak met ambities samen met alle Duin- en Bollenstreek gemeenten.


De Grent

Het actieprogramma over de Grent was als hamerstuk geagendeerd. Maar voor de VVD reden om het toch nog even te bespreken. Omdat de liberalen een motie wilde inbrengen over het onderwerp. Ter Hark: 'We kunnen niets doen zonder de medewerking van de ondernemers aan de Grent'. De eigenaren en exploitanten moeten mee willen betalen aan een eerste onderzoek. Waarbij de bereidheid van ondernemers moet blijken om voor de korte termijn oplossingen €20.000,- beschikbaar te stellen. En tevens de bereidheid voor de lange termijn naar oplossingen te zoeken. De politiek wil nu tempo maken. Op 1 januari 2018 moeten er concrete stappen zijn gemaakt. De wethouder kon zich goed vinden in de motie. Zodat deze door alle partijen werd aangenomen. Net als het college voorstel om eveneens €20.000,- beschikbaar te stellen.

Uit de krant