Op deze archieffoto de overhandiging van het eerste burgerinitiatief door PIN aan toenmalig waarnemend burgemeester Lokker. | Foto: Archief
Op deze archieffoto de overhandiging van het eerste burgerinitiatief door PIN aan toenmalig waarnemend burgemeester Lokker. | Foto: Archief

Belangrijke wijziging van Burgerinitiatief valt verkeerd

Algemeen Politiek

raad ♦ In de raadsvergadering van 2 februari stond er een voorstel op de agenda om de Verordening burgerinitiatief Noordwijk 2008 in te trekken. Er moest daarop wel een nieuwe verordening worden aangenomen.

Een burgerinitiatief is een voorstel vanuit de burgerij om een onderwerp of een uitgewerkt voorstel op de agenda van de vergadering van de gemeenteraad te plaatsen. Daarmee kan de politiek worden gedwongen zich toch uit te spreken over onderwerpen die hen niet raken, hen niet passen of op een andere manier hen onwelgevallig zijn. In Nederland wordt een burgerinitiatief in theorie door alle partijen toegejuicht.


Actie

In Noordwijk was er een eerste burgerinitiatief in oktober 2014. Rondom de perikelen van de Boulevardontwikkeling kwam er die actie vanuit de burgerij. De speciaal opgerichte stichting PIN wist zich gesteund door een zeer groot aantal Noordwijkers. Niet de noodzakelijke 100 maar meer dan 2500 Noordwijkers steunde het initiatief. Omdat zij volgens PIN met lede ogen keken naar de door de politiek gefrustreerde uitvoering van plannen. Het Platform Initiatief Noordwijk wilde volgens hun persbericht, geen woorden, onderzoeken en aanpassingen, maar vooral daden van het gemeentebestuur. Actie in plaats van eindeloos praten en uitstel. De initiatiefnemers overhandigden aan toenmalig waarnemend burgemeester Lokker de verkregen steunbetuigingen. Het initiatief paste bijzonder wel in 'de Denk mee,doe meer politiek' van de coalitie. Maar opvallend genoeg ontstond er toch een conflict. Omdat de raad wel akkoord wilde gaan met de voorstellen maar er tegen de zin van PIN een amendement aan toevoegde. Wat door het PIN bovendien als onwettig werd beoordeeld. Zij wisten zich gesteund door Prof. dr. P.H.M. van Hoesel, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit. Die maakte toen de gemeenteraad het verwijt dat geen recht zou zijn gedaan aan het democratische beginsel dat alle groepen in de samenleving serieus moeten worden genomen. Toch werd onlangs door de Raad van State formeel het door een gemeenteraad toevoegen van een amendement goedgekeurd.


Wijzigingen

Alle perikelingen bleken voor het college aanleiding om nu met een voorstel te komen met betrekking tot de formaliteiten. Volgens de bijbehorende stukken waren het de fractievoorzitters geweest die kritisch naar de verordening hebben gekeken. Het voorstel zou dan ook feitelijk van hen afkomstig zijn. In het voorstel stond te lezen: De belangrijkste wijziging ten opzichte van de oude verordening is dat het nu ook mogelijk is om vanaf de leeftijd van 16 jaar een burgerinitiatief In te dienen. Waarbij voorbij gegaan werd aan de wijziging binnen artikel 4. Waarin een aantal beperkingen vermeldt staat. Daarin onder andere dat een burger alleen een onderwerp mag aanroeren dat de laatste 24 maanden niet in de gemeenteraad aan de orde zijn geweest. Een behoorlijke wijziging ten opzichte van de 6 maanden die in de eerdere verordening stond vermeld. Bovendien is er nu ook de mogelijkheid beschreven om een burgerinitiatief gewijzigd aan te nemen.

In de raadsvergadering bleek dit voor geen enkele politieke partij aanleiding om op- of aanmerkingen te maken. Wat als debatstuk op de agenda stond werd met een hamerslag afgedaan. Kennelijk kon iedereen zich vinden in het aanscherpen van de beperkingen.

Het PIN zag hierin echter voldoende aanleiding om verder af te zien van het indienen van burgerinitiatieven. In een krantenadvertentie probeerden zij hun onvrede te illustreren met een cartoon. Waarin de 'oog en oor politiek' op de hak werd genomen. Verder werd een aantal opvallende politieke vraagstukken genoemd die nu en in de nabije toekomst spelen. Waaronder de bestemmingsplannen, parkeren en sociale woningbouw. Daar gaat door PIN, zo staat in de advertentie te lezen, vanaf nu kritisch naar gekeken worden.

Uit de krant