Afbeelding

Goedhart: 'Trouwen kost altijd geld'

Algemeen Politiek

fusie ♦ De was staat duidelijk in de week. Een fusie lijkt op termijn logisch noodzakelijk. Dat moet de conclusie zijn nadat Noordwijk en Noordwijkerhout, bij monde van burgemeesters, elkaar publiekelijk de liefde verklaarden. Het gebeurde tijdens een bijeenkomst van de liberale kring Noordwijk. 

Een fusie tussen Noordwijk en Noordwijkerhout. Het is voor veel bewoners van beide dorpen lange tijd onbespreekbaar geweest. Terwijl vorig provinciaal commissaris Jan Franssen het bij dictaat op wilde leggen bleken bewoners, verzameld in de lokale politieke partijen, daar niet mee in te willen stemmen. Het resulteerde in tal van intensieve en minder intensieve samenwerkingsverbanden. Die zo winstgevend bleken dat het een bijna continue proces aan het worden is.
Beide burgemeester waren het eens over het feit dat een van bovenaf opgelegde fusie, zoals Franssen het voor ogen had , geen soelaas biedt. Burgemeester Rijpstra zag wel tal van uitdagingen in samenwerken en kwam langzaam maar zeker tot de conclusie dat een fusie een hele goede kans tot slagen heeft. 

Burgemeester Goedhart, humoristisch als hij gewoonlijk is, had een iets luchtiger verhaal en stelde daarbij dat dit in zijn 11-jarige loopbaan in Noordwijkerhout inmiddels zijn 3e rondje samenwerken is. Waarin steeds meer politici ervan overtuigd raakte dat men het in de Bollenstreek met zijn allen moeten doen. Maar ook dat de Noordwijkerhoutse politiek dringend had verzocht om hierin niet te ver te gaan. Goedhart stelde vast dat er in de streek maar wat wordt aangerommeld. Dat er nauwelijks beleid is op gebied van bedrijventerreinen en dat daardoor bedrijven verdwijnen.

Burgemeester Rijpstra achtte de huidige aanpak van een 'Economische agenda' en de coördinerende wethouder kansloos. Omdat lokale collega's de hakken in het zand zullen gaan zetten.
Een goed verstaander had aan die 2 maal halve woorden genoeg. De zoektocht naar meer samenwerken zal uiteindelijk wel een fusie opleveren. De vraag is of lokale partijen het nu al aandurven om hiervoor te kiezen. Of dat ze het , ondanks dat men beter weet, het nog 1 keer over de gemeenteraadsverkiezingen heen willen tillen.

De uitsmijter was deze middag voor Goedhart: 'Denk asjeblieft niet dat een fusie geld oplevert. Als je gaat trouwen kost het altijd geld'.
 

Uit de krant