Er was veel belangstelling voor de tussenstand van het economisch aanjagen van de Bollenstreek. | Foto: Nico Kuyt
Er was veel belangstelling voor de tussenstand van het economisch aanjagen van de Bollenstreek. | Foto: Nico Kuyt

Economische Agenda moet Duin- en Bollenstreek versterken

Algemeen Politiek

regio ♦ De economie van de Bollenstreek sukkelt ietwat en bungelt ergens onderaan de ranglijst. Ook een nieuwe peiling geeft niet echt een positieve diagnose dat het economische griepje is geslecht. Maar heling is onderweg. De Economische Agenda Duin- en Bollenstreek (EADB) is in de laatste fase van wording. Ondernemers, onderwijs en overheid slaan daarin de handen ineen om als genezend medicijn de regio op te sterken en strijdvaardig het bed te verlaten.

Door Nico Kuyt

De EADB is opgesteld door Teylingen, Lisse, Hillegom, Noordwijk en Noordwijkerhout, met samenspraak met Katwijk en de ondernemers. Het moet de kwakkelende economische positie van de streek verbeteren, maar wel met behoud van de aantrekkelijkheid van het wonen. Daartoe zijn concrete business cases opgesteld. Vorige week donderdag hield namens de stuurgroep de Teylingse wethouder Bas Brekelmans, samen met de kwartiermakers Arjan Slobbe en Richard van de Merwe, een presentatie over de laatste stand van zaken. De raadzaal van het Bestuurscentrum in Voorhout liep vol met belangstellenden, vooral raadsleden en ondernemers. Diverse projecten passeerden daar de revue. Zoals 'Flower Attraction', waarvan een onderdeel is om de bollensector ook buiten het bloeiseizoen zichtbaar te maken. Hoe kan bijvoorbeeld de Keukenhof het seizoen verlengen en de streek een ware bloemenstreek laten zijn. Aandacht is vooral voor de regiomarketing om de streek te optimaal te promoten. Gelegenheid moet er zijn dat bedrijven kunnen groeien. De streek moet weer aantrekkelijk worden gemaakt, zoals door kavelruil.

Zeejachthaven

De waterrecreatie en de daarop gerichte bedrijven is een ander ingangspunt. Friesland heeft alleen zoet, Zeeland alleen zout, maar de Bollenstreek heeft zoet en zout water. Zo is de Leidsevaart onvoldoende benadrukt. Aanpassingen zijn nodig om het gebied nog aantrekkelijker te maken voor het varen. Zoals, en daar is hij weer, ook een zeejachthaven in Katwijk. Maar ook wordt gedacht aan gezondheid, zorg en wellness. Noordwijk was vroeger een kuuroord. Hotels staan in de winter leeg. Waarom daar niet revalideren als je uit het ziekenhuis komt? En Esa/Estec wordt minder space en meer high-tech als het aan de kwartiermakers ligt.

Ook de verbinding met scholen is uiterst belangrijk. De jeugd moet geraakt worden met de passie voor het ondernemen. Elkaar leren kennen, een stage uitvoeren en later komen werken. Het in het hart raken van de jeugd. Wat houdt het in om timmerman te zijn in het bedrijf, dat is de vraag. Maar vooral de samenhang tussen al die projecten, daarin wordt veel voordeel gezien. "Het is heel belangrijk dat wij elkaar vinden en kunnen aanjagen. Dat dingen voor elkaar komen en we de economische agenda nog jaren kunnen volhouden,"besloot Brekelmans.

De agenda wordt binnenkort met zo concreet mogelijke aanbevelingen aan de gemeenteraden van de vijf gemeenten voorgelegd.

Uit de krant