Afbeelding

Lynn van der Zanden - twirlen

Algemeen Sportverkiezingen

'Ik train tussen de 6 en 20 uur per week. Vaak ga ik ook nog buiten de trainingstijden van KNA in een sporthal, gymzaaltje of thuis oefenen. De twirlbond organiseert speciale trainingsdagen, die noemen ze de twirlacademie. Voor een belangrijk toernooi als een NK of EK train ik ook extra.

Binnen het twirlen bestaan verschillende niveaus. Je begint helemaal onderaan en door promotie kan je uiteindelijk in de kampioensklasse komen. Veel meisjes bereiken deze kampioensklasse nooit. Dit is mij wel gelukt. Twirlen is een techniek- en lichaamsbeheersingssport. Je kan het vergelijken met ritmische gymnastiek met een baton. Daarom moet je heel veel uren trainen om alle technieken goed te leren en moet je elke dag oefenen met de baton. Ook is het nodig om heel veel aan je lichaam te werken: krachttraining, balansoefeningen en lenigheid. Om goed te kunnen trainen moet ik ook mijn gezond in de gaten houden, want ik heb diabetes.

In augustus ben ik naar het voortgezet onderwijs gegaan (Leeuwenhorst, gymnasium). Het is nu heel belangrijk dat ik goed plan. Daarom moet ik af en toe al lang van te voren leren voor een proefwerk. Mijn ouders betalen de kosten van de trainingen, wedstrijden en pakjes. Zij rijden met me door het hele land om naar wedstrijden en de twirlacademie te gaan. 

Mijn beste prestatie dit jaar was het winnen van het NK op het onderdeel Super X Strut. Ook op het EK mocht ik mijn show op dit onderdeel laten zien. Als beste Nederlandse deelnemer werd ik daarbij 4e. Op het NK haalde ik een 3e plaats op het onderdeel 1Baton. Door deze 3e plek mocht ik ook met dit onderdeel deelnemen aan het EK. Ik haalde de finale en werd daarin ook nog 6e. Dit was een hele grote prestatie. Ook zit ik in het Preteen danceteam van KNA. Daarmee werden we Nederlands kampioen.

Uit de krant