Afbeelding

Samen met de buren

Algemeen Binder

Even meedoen in de door de politiek opgestarte discussie over een fusie met Noordwijkerhout. Ook weer zo'n politiek item waarin de politiek bepaald niet het voortouw neemt. Niet vooraf al uitvogelt wat argumenten voor en tegen zijn, geen studie maakt van de gevolgen voor bewoners, ondernemingen, maatschappelijke organisaties en verenigingen. De politiek faalt daarin compleet.

Dat bleek eerder, dat bleek ook weer deze week met de verschillende sessies die op de agenda werden geplaatst. Ik noem het falen maar het is natuurlijk een gevolg van het gebrek aan kunde en kennis bij politici. Onder het mom van burgerparticipatie ontrekken zij zich aan hun plichten. 'Wie voor me werkt is mijn knecht' wordt algemeen in praktijk gebracht.


Handige snelle jongens van dure adviesbureaus lachen zich te barsten. Een laptop, een laserpen, een beamer, soms nog een flipover met viltstiften zijn voldoende voor een indrukwekkende entree. Daarnaast een ruim zittend duur overhemd en een strakke skinny broek. Het geheel aangevuld met een goed ogende vrouwelijke assistente en een vlotte babbel. Geloof me, ze laten je dat zeggen wat zij juist willen. En wat zij willen wordt weer bepaald door degene die hen betaald. Zo gemakkelijk is dat. Wilt u een fusie? Komt voor elkaar! O, liever intensieve samenwerking? Kan ook! Voor het lekker kletsen samen met de buren was er bij de Noordwijkse ondernemers best wel interesse. Bij Noordwijkerhout ook maar iets minder. Bij de bewoners lag dat interesseniveau bij beide dorpen nog lager.
Maar dat maakt de vlotte babbelaar niets uit. Want voor hem zijn de snelle krabbels met en viltstift geschreven op een groot vel papier ruim voldoende om zijn gelijk te bewijzen en de gepeperde factuur aannemelijk te maken. Maar intussen zitten wij er toch maar mee,met die omgekeerde wereld. Politici moeten de belangrijke feiten toch vooraf weten. Wat betekend een fusie voor respectievelijk een gezin, een bedrijf, een winkelier, de diverse winkelgebieden, de schoolgaande jeugd, de subsidies voor sport en cultuur in brede zin, het onderhoud van wegen en straten, de plantsoenen, het openbaar vervoer en niet in de laatste plaats voor de belastingen. Wat als het niet ter sprake gebracht wordt door de participanten uit de burgerij? Nou, dan bestaat het probleem dus gewoon niet.

Vaak hoor ik zeggen dat een gemeente in feite een grote onderneming is. Nou geen enkele ondernemer zou op deze manier te werk gaan. Maar alles vooraf duidelijk in kaart willen hebben. De gevolgen zo eerlijk mogelijk uitlichten. De dorpsgenoten juist voorlichten.

Tot slot nog een opvallend detail. De politici van de buren toonden in ieder geval hun belangstelling. Vanuit Noordwijk was dit ronduit bedroevend. Ik telde 1 raadslid en 2 wethouders. Anderen hadden kennelijk genoeg aan de krabbels op de flip-over. Of niet meer van belang? Zijn de beslissingen over fusie of samenwerken al genomen?

Uit de krant