Afbeelding

Ambities dwingen politiek tot grote creativiteit

Algemeen Politiek

raad ♦ Statushouders blijven de Noordwijkse politiek bezig houden. De recentelijk gevoerde discussie over huisvesting voor statushouders in de wijk Vinkenveld heeft de fractie van PvdA/GL kennelijk geïnspireerd.

Zij stellen naar aanleiding hiervan een zevental vragen aan het college. De kern van de vraagstelling is de wettelijke taakstelling van het vestigen van 66 statushouders en de lokale ambitie van 17 extra. Omdat er slechts 50 definitief gehuisvest zijn zouden er nu nog 33 plekken in Noordwijk moeten worden aangeboden. En dus is er de logische vraag wanneer de wethouder dit denkt te realiseren. De fractie van PvdA/GL wil dat de focus hierbij komt te liggen op alternatieve huisvesting omdat de beschikbare woningvoorraad al onder druk staat. Zij dringen aan op alternatieve mogelijkheden en willen weten of het college de mogelijkheden van zogenaamde Tinyhouses al heeft onderzocht. Tot slot komt de fractie met de vraag:' Bent u, indien u de hierboven genoemde 33 statushouders niet voor 1 april 2017 kunt huisvesten, bereid om de raad te verzoeken om ook de sociale woningvoorraad aan te spreken?


Coalitieakkoord

Duurzaamheid is in deze tijd natuurlijk een belangrijk thema. In Noordwijk zou men ver achter lopen op de ambitie die is vastgelegd in het coalitieakkoord. De raadsfractie van D66 onderscheid zich in de roep om duurzaamheid in Noordwijk. Opnieuw doen zij nu een oproep aan het college om daadkracht te tonen. Zij vragen nogmaals aan de wethouder Marie José Fles om de toegezegde notitie. Waarin zou worden waargemaakt dat er in Noordwijk daadkrachtig wordt gewerkt aan duurzaamheid. En de fractie vraagt duidelijk te bewijzen dat de ambities van het coalitieakkoord wel degelijk worden waargemaakt. Dus dat Noordwijk op koers ligt in het streven om in 2030 een energieneutrale gemeente te zijn. Het coalitieakkoord sprak ook van een zichzelf terugverdienend fonds om duurzame investeringen te faciliteren zoals zonnepanelen,en andere energie besparende en energie opwekkende maatregelen. Bedoeld voor zowel particuliere als huurwoningen van de NWS. En D66 wacht nog steeds tevergeefs gemeentelijke elektrische oplaadstations voor zowel auto's als fietsen.
Bovendien wil men weten hoe het staat met de onkruidbestrijding, het zo mogelijk gifvrij uit te voeren. En de ambitie om op volledig duurzame bestrijding over te gaan.

Puur Noordwijk vraagt aandacht voor de omschakeling naar duurzame energie. Tijdens de raadsvergadering maakte fractievoorzitter Taetske Visser het college attent op de aanwezigheid van aardwarmte onder de installatie van de NAM nabij Bronsgeest. In de raadsvergadering werd met instemming van alle fracties de motie aangenomen dat er nadrukkelijk wordt gekeken of daar in Bronsgeest en op andere plaatsen in het dorp gebruik kan worden gemaakt van dergelijke duurzame energiebronnen. CDA en VVD maakten voorbehoud omdat dit specifiek de bouwontwikkeling in Bronsgeest betrof waartegen partijen steeds opnieuw bezwaar maken. Maar de strekking, zoeken naar alternatieve energiebronnen, werd dus gemeenteraad breed toegejuicht.

Opnieuw ging het in de raadsvergadering over de recent geactualiseerde bestemmingsplannen. En nu betreffende Atjehweg 13 in het bijzonder. Het bestemmingsplan aldaar geeft tot ieders verbazing ruimte tot een enorme overschrijding van de algemeen gewenste bouwvolumes.
Het verzoek van de omwonenden was nu de bestemming opnieuw te wijzigen. Maar de ontstane problemen blijken niet meer te herstellen zijn. Dat stelde o.a.Roberto ter Hark (VVD) vast. Maar hij had wel reden het college te vragen te onderzoeken hoe dit kon ontstaan een hoe dit kan worden voorkomen. De gemeenteraad wenste nadrukkelijk dat de huidige bebouwing en het volume de norm blijft. Uiteindelijk zag niemand, ook wethouder Bakker niet, kans uit te leggen hoe een vergunning daar ooit kon worden verleend.

Uit de krant