Afbeelding

Patrick Kortekaas - schieten

Algemeen Sportverkiezingen

Patrick is mindervalide binnen een club van valide schutters. 2015 2x 1e in competitie, 2016 waarschijnlijk ook. Patrick is iedere week op vrijdagavond 2 uur actief op de schietbaan in Noordwijk.

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld wekelijks aan je sport?

Patrick is iedere week op vrijdagavond 2 uur actief op de schietbaan in Noordwijk.

Is het moeilijk om op niveau te blijven presteren. Zo ja. Waarom en wat doe je zelf om ervoor te zorgen dat je op niveau blijft.

Het beoefenen van de sport is voor Patrick sowieso een prestatie. Door zijn handicap kan hij niet de gebruikelijke houdingen aannemen die geschikt zijn voor het schieten met vuurwapens. Om Patrick toch deel te kunnen laten nemen is er een speciale rolstoel geregeld waarmee hij een wapen binnen de vereniging kan vervoeren en opgelegde schiethouding kan aannemen.

Hoe groot is de sport op nationaal en internationaal niveau? Schatting van aantal deelnemers NK, EK, WK?

De schietsport kent 43.000 sportschutters in Nederland. Het aantal deelnemers aan kampioenschappen is mij onbekend.

Sporten op hoog niveau is meestal niet goedkoop en soms lastig te combineren met studie/werk/privé leven. Hoe zorg je ervoor dat je kunt blijven sporten en hoe combineer je studie/werk/privé?

Patrick is door zijn handicap gebonden aan een rolstoel en arbeidsongeschikt. Dit beperkt hem erg in vinden van sociaal contact. Het beoefenen van de sport is voor hem een goede manier om in contact te blijven met mensen en daarbij ook nog deel te kunnen nemen aan een competitie.

Wat is beste prestatie van dit jaar?

Het behalen van de eerste plaats op twee disciplines van onze clubcompetitie.

Wat is de mooiste prestatie van dit jaar?

Het regelmatig scoren van 50 punten (hoogst mogelijk) tijdens mijn deelname aan de clubcompetitie.

Kun je iemand die jou sport niet kent kort uitleggen wat het is, hoe het werkt, en wat erbij komt kijken om uiteindelijk jou niveau te halen?

De schietsport is een concentratiesport. Het gaat er om dat je volledig tot rust kunt komen en je volledig kan concentreren op het raken van het doel. Als een schutter niet 100% met het schieten bezig is kan hij ook geen goed resultaat bereiken.
Daarnaast is houding en techniek ontzettend belangrijk. Door een goede houding aan te nemen en de juiste technieken (ademhaling, richten, trekkerdruk, etc.) toe te passen kan een schutter het wapen volledig stil houden en een goed resultaat bereiken.

Uit de krant