Afbeelding

Noordwijk moet zeven sterren-kustgemeente worden

Algemeen Politiek

toekomst ♦ Het college komt in de komende commissievergadering met een raadsvoorstel betreffende de omgevingsvisie 2030.

Zogenaamde 'Toekomstavonden' met veel inbreng van de bevolking zijn voor het college de basis voor voorstellen van nieuw beleid. Dit omvat de wervende visie met het 7 sterren-concept alsmede de strategische beleidsinzet.

In het raadsvoorstel staan natuurlijk nieuwe initiatieven maar vooral ook veel voorstellen om het reeds bestaande te conserveren.

Het aanleggen van extra fietspaden als onderdeel van een netwerk, de verbetering van doorstroming via een hoofdwegenstructuur en de aanleg van parkeergarages zijn onderdelen die, hoewel bepaald niet verrassend, als nieuwe initiatieven mogen worden aangemerkt. De ontwikkeling en kwaliteitsverbetering van recreatieparken in het noordelijk gebied aan de voet van de duinen is een onderdeel binnen de toekomstvisie van het college.

Het voorliggende voorstel is veel omvattend met veel keuzemogelijkheden. Waarbij de gemeenteraad moet beslissen over het stellen van doelen, het uitdragen van ambities en het nuchter beoordelen van haalbaarheid.

Noodzakelijk is een milieueffectrapportage, zodat de ontwikkelingen en ambities in samenhang kunnen worden getoetst. Waardoor de haalbaarheid en realisatiesnelheid bij toekomstige projecten vergroot kunnen worden. Hierbij gaat het natuurlijk eveneens om de omvang van de noodzakelijke of gewenste woningbouw.

Tijdens de 'toekomstavonden' ging het nog over dromen, fantasie, wenselijkheid en idealen. Het is nu aan de politiek om dit te vertalen naar het benutten van kansen en het mogelijk maken van het realiseren ervan. Als de commissie akkoord kan gaan worden de plannen nu eerst vrijgeven voor inspraak . Waarop dan zienswijzen van belanghebbenden kunnen worden ingediend. En komt er bovendien het nodige overleg met betrokken overheidsinstanties.

Uit de krant