Afbeelding

33 miljoen

Algemeen Binder

Ik voel het aankomen. Noordwijk gaat een prachtig jaar tegemoet. Nog dit jaar gaan we kennis nemen hoe onze dromen werkelijkheid zullen worden. Massaal zijn een paar honderd Noordwijkers ingegaan op het verzoek van het college om met hen mee te dromen, te adviseren, te fantaseren en hen te helpen realiseren. Want er bestond bij hen wel een vermoeden van hoe het zou moeten.

Maar de echte visie ontbrak en daarom deed men een niet tevergeefs beroep op de deskundigheid van de eenvoudige Noordwijkse burger. Burgers (ik blijf het toch een beetje eng woord vinden) zijn per definitie deskundig. Burgers hebben allemaal verstand van voetbal. Burgers weten alles,van wereldpolitiek tot recht en rechtspraak. Van economie tot vluchtelingenbeleid.


Ons college van B&W heeft nu eens niet een duur adviesbureaunodig gehad. Nu eens niet laden opengetrokken waaruit stoffige bestaande visies werden opgedoken. Nee! De Noordwijkers werden geraadpleegd en nu gaan hun dromen werkelijkheid worden. Met de 7 sterren als basis wordt Noordwijk al heel snel nog weer beter, mooier, groter, grootser en rijker. Jawel rijker. Want binnen enkele maanden komen de gebraden eenden het dorp binnen vliegen. Om door de gretige burgers te worden gefileerd en te dienen als voedzame energie voor een blije toekomst.


Met de gebraden eenden bedoel ik natuurlijk de vele miljoenen die we straks krijgen toegestopt van ene meneer Heijmans. Die Noordwijk op 2 manieren rijker gaat maken. Allereerst die enorme berg euro's. En vervolgens met een prachtige woonwijk. Aan de voet van de duinen. Juist tegen een 'stijlwand'. Die villawijken zoals de Zuid, het Breloftpark en het Everwijnpark naar de kroon zal steken. Een prachtige nieuwe wijk waarin helaas de broodnodige sociale woningen zullen moeten ontbreken. Maar goed, te ongeduldige jongeren kunnen best even wachten. Want met de 33 miljoen aan euro's gaan we alle dromen op korte termijn waar maken. De deal met meneer Heijmans biedt ruimte om SJC zijn nieuwe sportpark te geven, het Jeroensplein compleet op de schop te gooien, de Grent weer een regionale functie te geven, de winkelstraten aan te passen aan de eisen des tijds, een 3 tal parkeergarages aan te leggen, de plannen op het Jan Kroonsplein uit te voeren, het Kloosterplein en de weekmarkt samen te voegen, een verkeerscirculatieplan te realiseren, Ton Schild zijn theater aan zee te gunnen, de fusie met Noordwijkerhout te financieren en als laatste heel loyaal alle gedane beloftes (zoals die o.a. aan Frans Hoek werd gedaan) nu eens na te komen.

Zoals gezegd, ik verwacht met zekerheid dat de burgers hun adviezen (die allemaal begonnen met 'je moet gewoon'), door dit college gehonoreerd zullen zien. Want het college weet nu toch wat wij Noordwijkers willen. En de 33 miljoen komen er aan. En dus staat niets meer in de weg om onze stoutste dromen waar te maken. Met dank aan ene meneer Heijmans, de man van 33 miljoen.

Uit de krant