Afbeelding

Rolstoeltoegankelijkheid kan nog veel beter

Algemeen Politiek

aangepast ♦ 'Als je geboren wordt in Noordwijk, dan heb je geluk gehad'. Deze opmerkelijke woorden werden uitgesproken in de raadzaal, door de Noordwijkse Monique Velzeboer.

Bij haar entree moest de aanwezige perstafel eerst even worden verplaatst zodat zij via de aanwezige lift de vergadering kon bezoeken. Want zij wilde gebruik maken van het recht wat iedereen heeft, spreken tijdens de raadsvergadering.

Zittend in haar rolstoel, waaraan ze zoals ze opmerkte al 23 jaar gebonden is, uitte zij zich met warmte over Noordwijk. Maar had ook belangrijke kritiek: 'Hoewel het op vele plaatsen goed is geregeld wordt er lang niet overal rekening mee gehouden dat er veel mensen zijn met beperkingen'. De voormalig sportvrouw merkte op dat 1 op de 10 mensen leeft met 'n beperking en wees op de landelijke geldende normen. Zij liet zich kritisch uit over bijvoorbeeld de strandnota, die op dit punt veel te vrijblijvend is vastgesteld. Maar ook op andere plaatsen zou met een eenvoudige aanpassing het voor rolstoelgebonden mensen veel gemakkelijker kunnen worden gemaakt. Zij bood heel vriendelijk aan om de ambtenaren van de gemeente Noordwijk indien nodig daarbij te helpen.

Monique Velzeboer was ooit Nederlands belangrijkste en op de Olympische Spelen in 1988 zeer succesvolle vrouwelijke shorttracker die er goud, zilver en brons behaalde. In 1993 bij een training, in het Franse Font Romeu ging het mis. Zij kwam ongelukkig ten val kwam en liep een dwarslaesie op. Na beperkt herstel bezocht zij de fotoacademie en is inmiddels een internationaal bekend fotograaf. Ook de door haar opgezette Monique Velzeboer Foundation heeft faam. Ze produceert en verkoopt kalenders, agenda's en kaarten met daarop foto's van kinderen met een beperking. Waarop eerst het kind te zien is en pas daarna de handicap. De opbrengst hiervan is voor het Lilianefonds.

Uit de krant